Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

5 гурме (и не само) дестинации в Гърция

15 Февруари 2014 / 16:02:03  GRReporter
2823 прочитания

Места в цяла Гърция, прочути с продуктите, които произвеждат и в много случаи изнасят  в целия свят, са идеални за пътешествия с ... цел. 

От отдалеченото езеро Керкини и Суфли в Северна Гърция до много възпяваната Каламата, до Хиос и Егина- ще намерите уникални гръцки продукти, които се отличават с качеството и вкуса си. Много от тях са със Защитено название за произход  и всички имат уникална стойност.

На езерото Керкини за биволско месо и млечни продукти

 

В един от най-важните водни резервати в Гърци, на запад от Серес и между планините Беласица и Круша, който обхваща 25 км от река Струма, 10 км от река Керкинитис и големи площи обработваема земя, живее много видове флора и фауна.

В края на блатната гора живее най-големият брой биволи в Гърция. По време на Втория конгрес по гастрономия в Серес през 2009  е приготвен най-големият казан с биволски кюфтета за книгата Гинес, за които са използвани 305 кг биволско месо и са приготвени повече от 4000 вкусни кюфтенца. Всеки сезон тук идват повече 200 000 посетители, за да се възхитят на биволите от езерото.

В таверните на района и на селата около езерото можете да опитате биволско месо (например яхния в гърне, пържола и наденица),саздърма, както и млечни продукти от биволско мляко,и изключителния десерт казан диби.

В далечно Суфли за коприна с изключително качество

Когато през 500 сл.Хр. китайски монаси донасят коприната от Китай, един от най-значимите центрове е било Суфли, където в края на 19 век бубарството е главното занятие на жителите.  
Дългата история на коприната е пресъздадена от Музея на коприната в града.

Суфли е единственият район в Европа, където се занимават с отглеждането на копринени буби и извличане на нишката от пашкули, а коприната, която се произвежда се смята за най-добрата от гледна точка на качеството. В магазините на града ще намерите копринени изделия ръчна изработка, както и тъкани, аксесоари, завеси, кърпи.

Когато отидеш в Каламата... донеси маслини и зехтин

В сянката на Тайгетос, Каламата  и районът са известни с маслините и зехтина си. Маслините Каламон са световно известни и са най0прочутите трапезни маслини, смятани за „черната царица” на маслините. Имат форма на бадем и дължина 2-3см. Отглеждат се само в Гърция и са продъут със защитено название за произход.
С отлично качество е зехтинът екстра върджин от Каламата и Месиния. В ресторантите и таверните ще ви го сервират в малки бутилки, с препечени филии хляб.

На остров Хиос за ароматна лечебна мастиха

На остров Хиос се отглежда специален вид мастихово дърво, от което се извлича естествена смола или още наричана мастиха, най-важният продукт на острова, който крепи местната икономика.  Мастихата се произвежда в малък географски район в южната част на острова и селищата там се наричат Мастихохоря (Мастиховите села)
 
От 24-те Мастихохоря, най-добре запазени са онези, които не са претърпели големи щети от катастрофалното земетресение през 1881. Места, Приги, Олимпи, Каламоти, Веса, Патрика, Вуно, Елата и Кини са някои от най-важните средновековни селища в Гърция. През последните години се наблюдава значителна строителна дейност в тези села, с цел възстановяване  на каменните къщи.
Макар че мастиховите дървета се отглеждат от древността на Хиос, през 1957 е там е създаден първият завод за дъвка. От тогава до днес има голям скок в производството на изделия с мастиха, както фармацевтични, така и козметични и хранителни. Мастихата се използва като средство срещу язва на стомаха, в сладкарството, в готварството като подправка.

На остров Егина за ароматен шам фъстък


Близката до Атина Егина, макар и подценявана, е известна с керамичните си изделия и дантелите си, но главно с шам фъстъка, който се отглежда в южната част на острова.
Фъстъкът се отглежда на Егина от 1860, а местният сорт е от най-добрите в света.В периода между двете световни войни отглеждането му се разширява и той започва да се нарича „егински фастък”, а през 1996 е признат за продукт със защитено название за произход. Той е уникален с особения си аромат и вкуса си, които го отличават от другите видове, даже и от онези, които се отглеждат в Гърция.
Ще го намерите в магазините с местни продукти по целия остров, както и сладкото от шам фъстък.

Категории: продукти със защитено название за произход мастиха шам фастък коприна маслини каламон биволи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus