Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

8000 деца се отказват от частните училища, отиват в държавни

01 Септември 2012 / 14:09:06  GRReporter
2323 прочитания

              Заради икономическата криза и намаляването на доходите се увеличава броят на семействата, които не са в състояние да платят таксите на децата си в частните училища. Около 8000 са учениците, чиито родители избират безплатното държавно образование. Броят се е увеличил в сравнение с миналата година, когато 10% от децата не са се записали отново в частните училища.

          Разбира се много от родители правят всички възможни жертви, за да продължат децата им образованието си в частни училища и през тази година и очакват собствениците на училищата да намалят таксите или да направят отстъпки при плащането им. Официално учебните такси са същите като миналата година, но в последно време определени училища чрез своите уеб страници информират родителите за намаление на таксите, което достига до 15%. Това са единични случаи, но хората с опит в сферата на частното образование признават, че за да запазят колкото е възможно повече ученици, частните училища ще се принудят да намалят таксите. В този смисъл някои училища правят намаления за родители, които имат две или три деца в училището, или за онези, които платят наведнъж годишната такса.

          Крайният срок за записване на учениците е 15 септември. Миналата година до юни не са се записали 10% от учениците, в сравнение с 15% тази година. До приключването на записванията през 2011 г. намалението на броя на учениците е много по-малко от очакваното. През учебната 2010-2011 година учениците в частните училища са били 86 734, а през 2011-2012 година броят им намалява до 84 825. През тази година някои училища ще бъдат принудени да затворят врати, заради малкия брой записали се ученици. Става въпрос за три малки училища в провинцията, в които се обучава малък брой ученици. Миналата година бяха затворени пет частни училища с повече ученици.

          В началните училища таксите започват от 2 200 и стигат до 11 300 евро. Средната такса е 5 000 евро. В гимназията сумата, която се заплаща започва от 3 900 евро и достига до над 10 000 евро. А в най-горната степен - лицея -таксите са между 3 850 и 10 000 евро. В тези суми не влизат разходите за транспорт на учениците, които надминават 1 000 евро и в някои случаи достигат до 1 500 евро на година. Кризата не се отразява до момента толкова на частните училища с по-ниски такси и на онези, които предоставят улеснения при плащането. Политиката на определени училища да притежават добро име в сферата на частното образование и едновременно с това да запазят ниски таксите  им причинява по-малки загуби, дори в някои случаи има списъци с чакащи ученици както от държавни, така и от други частни училища. Училищата, които ще претърпят най-големи загуби, са онези  с малък брой ученици, тъй като те нямат възможност да намалят таксите, за да не загубят от учениците си.

          Както подчертават пред вестник ''Етнос" фактори в сферата на частното образование на базата на своя опит, най-често родителите вземат решение да преместят децата си от частни училища, когато детето им преминава от една в друга степен на обучение- тоест, когато ученикът завършва началното училище и се подготвя за гимназията или когато завършва гимназията и се записва в лицей. В началната степен и още повече в лицея, когато учениците се подготвят за държавни изпити, много по-рядко напускат частните училища в посока към държавните. Тази година обаче, заради невижданата икономическа криза, която се задълбочава, ще има и такива случаи.

          Очаква се значително увеличение на броя на учениците в държавните училища- ако се сбъднат прогнозите за масово бягство на учениците от частните училища. Това ще се случи в момент, в който назначенията на учители стават изключително трудно и хиляди от тях се готвят да се пенсионират. Тази година се предвижда да е най-трудната от гледна точка на назначенията, в сравнение с предните. Досега са обявени само 225 назначения на постоянно място - при  почти 5000 заявления за пенсиониране.  Преподавателите предупредиха, че качеството на образованието ще падне още повече, ако не бъдат назначени необходимите учители, за да запълнят празните места, които ще се появят през септември.

Категории: частно образование частни училища държавни училища училищни такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus