Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

80% спад в търсенето на нафта за отопление в Атика

07 Януари 2013 / 21:01:26  Виктория Миндова
1449 прочитания

Оборотът в потреблението на нафта за отопление през този зимен сезон е спаднал с 80% в сравнение със зима 2011-2012 за района на Атика. В северна Гърция сривът в търсенето остава внушителен, въпреки че е по-нисък в сравнение с южните краища на страната. За северните райони намалението на оборота от търговията с нафта за отопление варира между 60%-75% в зависимост от характеристиките на конкретното населено място и географското му разположение. Данните представи за GRReporter Георгиос Асматоглу, който е председател на Атинския съюз на търговците на течно гориво и собствениците на бензиностанции.

“Цените за отопление с нафта са недостъпни за по-голямата част от населението след повишаването на акциза. Редовни клиенти като жилищните блокове също не поръчват нафта”, отбелязва Асматоглу. Той заяви, че въпреки перспективата за идващия студен фронт, който се очаква да завладее Гърция, нови поръчки все още няма. “Ако сравним данните от предишни години, нещата изглеждат още по-тежки. Когато метеорологичната прогноза предвижда драстичен спад в температурите, телефоните в станциите започват да звънят постоянно поне два-три дни преди настъпването на студения фронт. Въпреки, че се очаква температурата да спадне под нула в района на Атика от средата на тази седмица, което е необичайно за в този регион, все още нямаме нито едно позвъняване”, пояснява търговеца.

Малкото поръчки, които са получили от началото на сезона са значително намалени по отношение на обема. “Ако миналата година едно домакинство поръчваше един тон нафта, тази година тези, които се престрашиха да закупят нафта, не поръчват повече от 400 литра”, казва Асматоглу. Жилищата в столицата масово се отопляват максимално между два или три часа с локално отопление, което се включва главно във вечерните часове, когато се предполага, че се събират всички членове на домакинството.

Алтернативните методи на отопление като електрически тела, климатични инсталации или печки и камини сега са по-популярни. Много често вече в столицата могат да се видят бензиностанции, които предлагат и дърва за огрев. Според председателят на Атинския съюз на търговците на течно гориво и собствениците на бензиностанции около 30% от бензиностанциите в района на Атика продават дърва за огрев в пакети или на кило. Въпреки това, те не могат да компенсират загубите на търговците от намаленото търсене на традиционното течно гориво.

Отоплителната криза, която възникна с повишаването на цената на нафтата за горене доведе и до още един проблем - горенето на некачествен дървен материал. Атинският лекарски съюз призова правителството да предприеме незабавни мерки за субсидиране на гражданското потребление на нафта и природен газ, за да се намали замърсяването на атмосферата от фините прахови частици, отделени при горенето на некачествените дърва.

Засега все още няма установено повишение на респираторните проблеми в градовете, в които се появи зимния смог. Министерството на здравеопазването свика научна работна комисия, която да установи точните последствия върху здравето на гражданите при повишаване на нормите на фините прахови частици. Някои анализатори в страната твърдят, че проблемът с тях се преувеличава.

В последните дни започнаха да се чуват мнения, които не изключват възможността, че огласяването на данните за повишеното замърсяване на атмосферата от горенето на дърва е тенденциозно. То цели да окаже натиск върху правителството, за да намали отново акциза върху горивото за отопление или да увеличи държавната субсидия при закупуването на нафта за горене. Финансовият министър Янис Стурнарас даде да се разбере, че тези сценарии ще останат неизпълними. Той беше категоричен, че правителството няма свободни средства, за да компенсира загубите от намаляване на акциза. Нито може да даде допълнителни социални помощи за отопление и цените на нафтата не се очаква да поевтинеят.

Категории: ИкономикаОбщество криза нафта за отопление държавна субсидия студ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus