Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адвокатите не влизат в съдебните зали, протестират срещу либерализирането на професията

05 Март 2012 / 19:03:24  Анастасия Балездрова
1056 прочитания

48-часова стачка провеждат днес и утре гръцките адвокати. Решението за нейното провеждане бе взето на общо събрание на ръководствата на техните колегии през уикенда в Солун. Ще последват още два стачни дни – на 15 и 16 февруари. Адвокатите не работят в знак на протест срещу проектозакона на министерството на правосъдието, с който ще бъде въведен така нареченият „справедлив процес”. Правният текст ще се гласува от парламента утре.

GRReporter се свърза с един от членовете на Адвокатската колегия в Атина. Според Василис Кацафадос проектозаконът предвижда ред промени, които „ще подействат в ущърб на обществото. Повишават се редица такси и се въвеждат нови, като таксата за упражняване на обжалване, която до днес не съществуваше и ще възлиза на 200 евро. По този начин правосъдието ще се превърне в привилегия на хората, които ще могат да си позволят да плащат”.

В новия проектозакон се предвижда също, че голяма част от делата ще бъдат прехвърлени от окръжните към районните съдилища. За някои случаи вече няма да е необходимо присъствието на адвокат, което според представителите на професията може да се окаже опасно за гражданите. „Това важи особено за случаите, когато става дума за спор с банки, където гражданинът може да бъде поставен в трудна за него ситуация”, каза Василис Кацафадос.

Една от основните причини за негативното отношение на адвокатите към проектозакона е, че в него се предвижда учредяването на адвокатски фирми. „В този случай опасността от създаване на картели е много голяма. Представете си колко ще намалее конкуренцията при определянето на цените на услугите, когато вече няма да говорим за много и отделни адвокати на свободна практика, а за определен брой адвокатски фирми, които ще ги определят. Освен това адвокатите в тях ще имат статута на служители, а не на „служители” на правосъдието, каквито по същност са. Това означава също, че собственикът на една такава фирма ще може да наема адвокати на много ниски заплати. Т.е. в тези фирми водещото ще е капиталът. Да не говорим, че в даден момент собствениците им може и да не бъдат адвокати. В меморандума, който беше гласуван от парламента преди няколко седмици е заложено създаването на фирми, които да предлагат много и различни по вид услуги”.

На призивите, че професията им трябва да се либерализира гръцките адвокати отговарят, че тя е повече от отворена. „В страната има хиляди адвокати и не разбирам колко повече трябва да се либерализира нашата професия. Особено в Атина адвокатите са толкова много, че в условията на кризата някои от нас имаме минимални доходи, а има и месеци, когато те са нулеви.”, подчерта Василис Кацафадос. Той допълни, че е погрешно да се правят изводи за всички адвокати „от малката част „мастити” адвокати, известни от медиите”.

Фактът, че най-вече младите адвокати не могат да си подсигурят дори минимален месечен доход „създава един „научен пролетариат” и последиците от това могат да бъдат опасни. В разговори, представители на други професии, като инженерите например споделят притеснението си, че това положение неотменно ще доведе до изтичане на младите специалисти в чужбина. И това ще бъде голяма загуба на умствен потенциал на страната ни”.

На нападките, че са привилегирована професионална каста адвокатите отговарят, че повечето от тях принадлежат към средната класа в обществото. „Казват, че сме привилегировани най-вече поради факта, че много от депутатите в парламента са адвокати. Искам да припомня, че промените, които ни засягаха в предишен проектозакон бяха гласувани. Действително, някои депутати, които са адвокати решиха да не се явят в пленарната зала по време на гласуването, но тяхната позиция не беше решаващата и промените бяха приети”.

Василис Кацафадос смята, че спорният проектозакон ще бъде приет на утрешното гласуване. „Ще изчакаме да видим как ще се развият нещата и тогава ще решим какви действия ще предприемем в бъдеще”. В момента той и други негови колеги събират подписи с цел да принуди ръководството на Адвокатската колегия в Атина да проведе заседание на общото събрание, което председателят избягва да свика в нарушение на Кодекса на адвокатите.

„Да, има колеги, които са против стачните действия. Но решенията за тяхното провеждане се приемат на събрания по демократичен начин от наличното мнозинство”.

На заседанието си председателите на адвокатските колегии от цялата страна решиха също да проведат символична блокада на Окръжния съд в Атина на 16 март. Ден по-късно те ще заседават отново, за да определят следващите протестни действия на гилдията.

Категории: Общество адвокати либерализиране на професията адвокатски фирми протести адвокатска колегия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus