Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Агнешко по хайдутски

24 Октомври 2013 / 12:10:54  GRReporter
1600 прочитания

Агнешко по хайдутски или „ крадено” агнешко (ARNI KLEFTIKO)

Даниел Лахана

 
Първо, откраднете агнето и след това изкопайте голяма дупка в земята ...

Или се възползвайте от модерната версия представена по-долу.

Името на това ястие идва от гръцката дума „klevo”, която означава „крада”.

Произходът му датира от около преди петстотин години, когато много бедни фермери, които не са можели да си плащат данъците или дълговете и са били преследвани от властите, са се криели в планините, където са продължавали да се борят срещу турското робство до 19 век.


 
Те били известни като „kleftes”, тъй като е трябвало да крадат храна, обикновено агнета и кози, за да оцеляват. За да не бъдат открити докато приготвяли храната си, (нейният аромат или димът щели да укажат тяхното местоположение), те изкопавали голяма дупка в земята, „облицовали” я с клони и заплвали огън в нея. Поставяли месото в дупката и я покривали с още клони и подправки като дафинов лист, риган и див чесън, и добавяли парчета твърдо сирене със силен вкус. Оставяли месото там, скрито в дупката, в продължение на няколко часа или дори цяла нощ, за да се пече бавно и да поеме аромата на пресните подправки. 

                                                                           ***
Вариации :

Почти всяка рецепта днес вече включва поне картофи, въпреки че първоначално агнето се е приготвяло в земята и единствените добавки са били подправките и сиренето, с които  „крадците” са разполагали. (Някои „модерни” рецепти включват също нарязани моркови, нарязани на кубчета пресни домати и дори лук, грах и зелен фасул, зелени и червени чушки, червено вино и т.н.; всички те правят ястието много вкусно, но го отдалечават от есенцията на първоначално приготвяното. Все пак, можете да добавите някои от тези продукти, ако желаете).

ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте месото добре и го подсушете върху кухненска хартия. Прехвърлете го в купа.

В малка купа разбийте съставките за маринатата с вилица, докато се смесят добре. Залейте парчетата месо се маринатата, покрийте купата с фолио (найлон) и я оставете в хладилника поне за един час, за предпочитане цяла нощ, за да се маринова месото.

Извадете агнешкото и запазете маринатата.

В голям тиган, на средно-висока температура, задушете агнешкто месо в масло и олио до златисто кафяво, като го обръщате от време на време.
 
Нарежете хартията за печене на 6 правоъгълника, достатъчно големи, за да оформят пакетче* и направете същото с алуминиевото фолио. Намирам, че използването на този двоен слой запазва всички тези скъпоценни сокове вътре, но може просто да използвате толкова дълга хартия или алуминиево фолио, колкото да завиете краищата отдолу. (Ако предпочитате да направите един голям пакет вместо шест отделни, можете да използвате един голям лист алуминиево фолио с размер два пъти по-голям от този на съда, в който ще приготвите ястието, така че да го поставите на дъното, да го напълните с месото и другите съставки, и да го подгънете и запечатате от горната страна).

Намажете всяко парче хартия за печене с малко от запазената марината, разпределете месото между шестте пакетчета и наредете около него картофите и, ако използвате, моркови и други зеленчуци, които може би сте добавили.

Сложете парченца сирене върху месото, добавете малко чесън нарязан на филийки и две половинки дафинов лист във всяко пакчетче и след това залейте с останалата марината.

Прегънете ъглите на хартията към центъра, така че да се припокриват (да се получи нещо като плик), а след това обвийте с алуминиево фолио като подвиете краищата отдолу, така че нищо да не може да избяга.

*Друг атрактивен метод за сервиране е в малки торбички от хартия за печене, звързани с кухненска връв (вж. по-долу).


Подредете пакетчетата (или малките торбички) близо едно до друго в голяма тава (около 35 см х 35 см) и залейте с вода, до една четвърт от височината на съда.

Печете в умерена фурна, предварително загрята до 160 °C (320 °F, позиция 3 за газ), за около 3 1/2 часа, докато месото омекне (и се отдели от костта) и до готовност на картофите и всички други зеленчуци, които сте добавили.

Добавете още вода, ако е необходимо.

Сервирайте го горещо, директно с пакетчетата.

Насладете се на вашето ''крадено'' ястие!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus