Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Аморгос, островът на Люк Бесон

05 Юли 2014 / 18:07:23  GRReporter
2668 прочитания

Най-източният кикладски остров е на 136 мили от Пирея, а бреговата му дължина е 112км. От една страна- дивият чар на планинските върхове, а от друга- зелените долини се съчетават в невероятна красота. Силни ветрове, бели селца, изчистена архитектура, цветът на сухата земя придават на Аморгос  характеристиките на класически кикладски остров. Но това, което го прави специален, е чистата синьо на морето, което доминира над всички останали цветове.

Хора

Селището Хора е една от най-красивите архитектурно столици на Кикладите. Построена във вътрешността на острова, тя е пълна с варосани, покрити с плочи улички, живописни бели къщи със сини прозорци, двуетажни големи къщи, каменни стълбища и десетки църкви. Разполага с всички съвременни удобства.

Аморгос има две естествени пристанища- в залива Катапола и в Егиали. Катапола е централното пристанище и е на 5 км от Хора. Характерната кикладска архитектура на селищата, кристалните води на залива във всички оттенъци на синьото, долината с маслиновите градини създават една вълшебна картина. Има  красиви плажове и активен нощен живот.

 

Прекрасната Егиали

Пристанището Егиали е известно с уникално красивите си пейзажи и златните пясъци, както и с античните си паметници и прекрасни малки църквички. Има три живописни селища, които трябва да се посетят- Потамос, с панормната му гледка към пристанището, Лангада, построена амфитеатрално над долината, и Толария- с каменните си улички и арките. От Хора пътят води към Като Мерия, едно от най-красивите места на острова.

 

Безкрайното синьо

Заслужава си да видите от близо прочутия от филма на Люк Бесон „Безкрайното синьо” плаж Света Анна, чиито води са без преувеличение кристални.

Люк Бесон се влюбва в остров Аморгос, защото е уникален, прекрасен и съблазнителен. Филмът „Безкрайното синьо” (The Big Blue) е сниман през 1988 и показва  историята за приятелството и спортното съперничество между двама водещи съвременни шампиони по гмуркане: Жак Майол (изигран от Jean-Marc Barr) и Enzo Maiorca (преименуван на Енцо Молинари и представен от Jean Reno).

Филмът  показва детството им през 60-те години в Гърция и стига до смъртта им в сицилианския шампионат по гмуркане на около 400 фута дълбочина през 1980.  Издигнат е в култ международното братство по гмуркане и се превръща в един от най-успешните френски филми.

Ако сте почитател на ситния пясък, ще го намерите на плажа Егиали, а други заслужаващи си плажове са онези в Ормос Муру, Амуди, Каотаритиса, Маври Мити, Като Кампос, Хохлакас, Микрос и Мегалос Рукунас и Като Кротири.

Вкусове с доказан произход

Аморгос е остров, на който ще се насладите на дорба традиционна кухня. Опитайте „пататато”- месо с картофи, с домати и подправки, „калогиро”- патладжан с месо и сирене. Не се отказвайте от местния мед и разбира се, от известната ракия с мед, карамфил и захар „ракомело”.

Как да стигнете до там

С кораб от пристанищата в Пирея и Рафина. Аморгос е свързан с останалите кикладски острови- Парос, Наксос, Йос, Санторини, Тинос, Миконос, Андрос, Сирос, както и с Додеканезките острови. Най-близките летища са на Миконос, Наксос и Санторини, от където можете да хванете кораб за Аморгос.

 

Категории: остров Аморгос Киклади Люк Бесон Безкрайното синьо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus