Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арабите в Гърция няма да организират протести срещу антиислямския филм

24 Септември 2012 / 20:09:49  Анастасия Балездрова
1804 прочитания

Тежки сблъсъци, щети на автомобили и магазини и над 30 ареста белязаха протестното шествие на част от мюсюлманите в Атина против филма „Невинността на мюсюлманите” в неделя. Около 1 000 участници се събраха на площад Омония и се опитаха да продължат към площад Синтагма и от там към посолството на САЩ, но силите на реда осуетиха техните планове. Тогава започнаха сблъсъците. По-късно в затвора в предградието Коридалос също започнаха размирици, които източници от министерството на правосъдието свързаха с бурния митинг в центъра на Атина. Бунтът започна в ранния следобед и продължи до 21:00. Според източници той се е разразил в крилата, където повечето от затворниците са чужденци. Духовете се умириха, след като участниците изгориха няколко самоделни американски знамена.

Късно вечерта в журналистическите бюра пристигна съобщение на Мюсюлманската асоциация в Гърция, която организира пресконференция за скандалния филм миналия петък. От текста стана ясно, че организацията се разграничава напълно от протестната демонстрация. GRReporter  се свърза с нейния председател Наим Елгандур, който обясни каква е причината за това решение.

Г-н Елгандур, кой организира тази демонстрация и защо вие не участвахте в нея?

Ние, мюсюлманите от гръцки, арабски и африкански произход организирахме пресконференцията, която беше на много високо ниво. Избрахме този начин като отговор на филма, който не заслужава да проведем протест срещу него. Какъв е смисълът да се изправя пред гърците, които са засипани с един куп проблеми и да протестирам за религията си, когато те в момента не мислят дори за своята. Просто не е подходящият момент да товарим хората по този начин.

Втората причина е, че когато една демонстрация се подготвя набързо, нейните организатори не са в състояние да я опазят от навлизане на крайни елементи, нито могат да удържат някой от участниците да нанесе щети. Ние сме провеждали много протести, например през 2006 проведохме една за нашия Пророк, на която участваха 10 000 души и не допуснахме да се случи нищо.

Вчерашните събития са позорни. Напълно неприемливо е собствениците на магазините да намират изпочупени витрини и окрадени рафтове.

Кога е взето решението да се проведе вчерашното шествие?

Бих казал, че са го организирали някак подло, с телефонни обаждания. На мен лично не са ми се обаждали, нито са ни отправяли предложение за участие. Обадиха се едва късно вечерта след събитията, когато бяха заловени 60 души и сред тях е имамът, който служи в джамията в предградието Перистери. Искаха да съдействаме, за да го освободят, ако е възможно.

Не сме съгласни с това, което се случи. Живеем в демократична страна, която ни дава право да проведем шествие и би следвало и ние да се държим по демократичен начин. Чупенето на чуждо имущество не е демократично действие. Това е вандалство.

Смятате ли, че тези протести ще имат продължение?

Не, ако арабите не участват, демонстрациите няма как да бъдат успешни. Няма да се случи нищо повече.

На пресконференцията заявихте, че премиерът Андонис Самарас е расист. Как аргументирате това обвинение?

Казах това в рамките на една дискусия и за съжаление някои медии не публикуваха контекста на моите думи. И все пак, казах това по повод на изявленията му преди изборите, в които казва „да завземем отново нашите градове”. Така показва, че смята имигрантите за завоеватели. Това не е ли расизъм?

В момента хората, които организират и провеждат расистките нападения се насочват срещу имигранти от страни като Бангладеш и Пакистан. Те не са в състояние да им отвърнат подобаващо. Не правят същото обаче с хора, които им отвръщат със същото. Целта им не са мюсюлманите, а имигрантите изобщо. По време на едно от последните нападения в предградието Калитеа ранените жертви бяха араби християни.

Съществуват ли някои действия на правителството и на партията, които могат да бъдат определени като расистки?

До момента премиерът не се е обявил нито веднъж публично срещу нападенията срещу имигрантите. Изявленията му за градовете, които са превзети от имигрантите все още стоят в електронната страница и профила на Нова демокрация в Youtube. Защо не ги снемат? Това казах на депутатите от Нова демокрация, които казаха, че трябва да поискам публично извинение от премиера. Отговорих, че нямам никакъв проблем да се извиня, но това ще стане, когато тези видеоматериали бъдат махнати от там. Както казах и на пресконференцията, това, от което ме боли най-много е, че премиерът произхожда от гръцко семейство от Египет. Как може един човек от семейство на имигранти да се държи така към имигрантите?

Ние признаваме, че в Гърция съществува голям проблем с имигрантите, които са влезли в страната незаконно и се опитваме да дадем своите предложения за решаването му, но правителството не ни чува.

Кои са вашите предложения?

Категории: Общество мюсюлмани протест сблъсъци Мюсюлманска асоциация в Гърция Наим Елгандур Андонис Самарас расизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus