Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Athens Pride срещу хомофобията

10 Юни 2013 / 17:06:33  Виктория Миндова
1269 прочитания

Шествието за равни права на нехетересексуалните двойки и транссексуалните хора Athens Pride се проведе за девети път в Гърция и събра над 15 хиляди души. Петима основни организатори подкрепени от над 80 ентусиазирани доброволци превърнаха центъра на гръцката столица тази събота в карнавал на цветовете, музиката и любовта. Техният лозунг бе “Нашата Атина”, а целта на събитието както всяка година бе да се разпространи призивът за равенство и толерантност.

“Тази година събитието беше страхотно. Дойдоха повече хора, отколкото някога сме събирали на фестивала. На първия Athens Pride, който проведохме през 2005 събрахме около 500 участници. Сега числото е значително по-голямо”, коментира специално за GRReporter една от организаторките на фестивала Андреа Гилбърд.

“Идеята на този фестивал-шествие не е само да прекараме добре в песни и танци, но и да накараме обществото да обърне внимание на проблемите свързани с човешките права и равенството”, подчерта Гилбърд.

Според нея в много ситуации гръцкото общество и главно държавните институции остават слепи за насилието и несправедливото третиране на хората с различна сексуалност. “Терминологията и понятията свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност липсват от политическия и обществения диалог, което ни прави невидими духове в обществото”, казват поддръжниците на движението.

“Обществото като цяло следва тенденциите, които са отразяват в медиите и се подчинява на законодателството. Когато нито една от тези две институции не обръща достатъчно внимание на даден проблем, липсва и културата той да се реши”.

Андреа Гилбърд даде за пример няколко случая, които включват нападения над мъже, заради хомосексуалната им ориентация. “Те са нападнати не защото са направили нещо нередно или са нарушили закона, а заради това, че са гей. Когато жертвите отидат да направят оплакване в полицията, законът не им дава възможност да опишат правилно инцидента”. Затова първата промяна, която трябва да се направи е в новия закон срещу расизма. Според нея както има закон за защита на правата за произход и религия, така трябва да има и защита срещу хомофобията. Това все още липсва с гръцкото законодателство.

Посланието на Athens Pride с да даде гласност на проблемите на хората с различна сексуалност и да разчупи табутата свързани с нея.

“Мога да ви кажа, че в Гърция няма семейство или по-широк семеен кръг, който да не е с поне един хомосексуален член на семейството. Без значение дали говорим за гей, лесбийка или човек, който би искал или е транссексуален. Точно поради липсата на диалог в обществото, много от тези хора все още не са признали сексуалността си открито пред близките си или дори пред себе си”.

Според Гилбърд държавата обръща глава и не иска да погледне проблемите свързани с липсата на права при нехетеросескуалните граждани. Много често те се изправят пред трудности в професионалната среда и личния живот, без да имат правна или социална опора, за да преодолеят предизвикателствата. “Това според мен е престъпление. Ние сме една много голяма част от населението и докато институциите се правят, че не съществуваме, обществото няма да има развитие.”

Голям проблем остава липсата на подкрепа към млади хора, които в подрастваща възраст разбират, че не отговарят на очакванията на родителите си. Те много често разбират и приемат своята сексуална ориантация, но не знаят как да го споделят със семейството си и заобикалящия ги кръг от хора.

“Най-трудно е в провинцията”, обяснява организаторката на Athens Pride. Извън Атина и Солун няма центрове за консултации, обществото е по-консервативно, средата e по-тясна и младежите с различна сексуалност много често могат да станат обект на нападки и насилие (вербално и физически).

Ако младежите не откриват подкрепа в семейството, един от начините да получат необходимата морална подкрепа и съвет е линията за консултация на LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) – 1528. Тя работи от понеделник до петък от 12 часа следобед до 20 часа и на нея отговарят психолози и специалисти в областта. “Това е една много полезна инициатива, но сега има опасност да бъде прекратена. Държавата няма пари да поддържа линията. Психолозите, които я обслужват не са получавали заплати от месеци”. Според Гилберд това е още един пример, че хората с различна ориентация не се смятат за важна част от обществото като цяло.

Друга тема, за която членовете на Athens Pride искат по-широка гласност е правото на съвместен живот и брак между еднополови партньори. “Ние като всичко останали хора по света имаме право на семейно щастие и защита. Затова искаме да избутаме колкото се може по-напред първо темата с легалното съжителство между хомосексуални двойки, а след това да се преборим за правото на брак”, казва Гилбърд.

“В едно модерно демократично общество, държавата не може да забранява на определена група граждани да живеят пълноценен щастлив семеен живот, както важи за останалата част от населението” е категорична активистката.

Тя не се поколеба да коментира и широките протести и сблъсъци в Париж, преди приемането на закона за гей-браковете. “Не си мислете, че това, което видяхме като митинги и протести срещу брака на партньори от един и същ пол изразява мнозинството във Франция. Крайнодесните сили, които имат хомофобен характер са много добре организирани”. Гилбърд обясни, че в протеста срещу узаконяването на гей-браковете са били събрани хора от цялата страна, за да се покаже силна позиция, но реалността е различна. Тя каза, че даването на равни права на еднополовите двойки има много хетеросексулани привърженици. Те обаче не са фанатизирани като хомофобите и не участват с такава решителност в подобни митинги.

Категории: Общество Athens Pride фестивал гей-брак
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus