Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Атина-център на ожесточени сблъсъци и палежи

13 Февруари 2012 / 02:02:38  Анастасия Балездрова
2046 прочитания

Един огромен черен облак виси над центъра на Атина. От площад Омония до булевард Сингру нашир и от площад Монастираки до квартал Ексархия надлъж горят общо 17 сгради. Напълно исгоря историческото кино „Атикон” на улица Стадиу, както и книжарницата за литература на френски език Кауфман.

На ъгъла между улиците Стадиу и Америкис гори стара сграда в неокласически стил, която се намираше в процес на реставрация. На съседната улица Христу Лада бяха разбити офисите на вестниците То вима и Та неа. Огромни са щетите в търговски обекти, кафетерии и банки.

Пожари има в банкови клонове на улиците Еолу, Еврипиду, булевард Сингру и в целия район на центъра на Атина. Появилите се слухове, че гори Националната библиотека се оказаха неоснователни. С щети във входа се размина друго историческо кино – „Асти” на площад Кораи.

Група младежи нападнаха с камъни полицейския участък в района на Акропола. Други разграбиха арсенала от оръжеен магазин на площад Омония.

Сблъсъците между демонстранти и силите за борба с масовите безредици започнаха малко след 17:00, когато групи от младежи започнаха да чупят парчета мрамор от паметника на Незнайния воин пред парламента и да ги мерят с тях. Силите на реда реагираха веднага с изстрелване на светлинни гранати и малко по-късно с обилни количества сълзотворен газ. Това принуди хилядите събрали се демонстранти да се разпръснат в уличките около площад Синтагма. Други стигнаха до Монастираки, но останаха там. В 19:00 площадът бе препълнен с хора, които изчакваха са премине действието на химическите газове, за да отидат отново на Синтагма.

В уличките някои бяха запалили огньове с цел да неутрализират действието на особено силните сълзотворни газове. В същото време районът около парламента ечеше от нови и нови обгазявания в отговор на яростните атаки с мраморни парчета. Най-тежките сблъсъци бяха в началото на улица Филелинон, в долната част на площада, пред министерството на финансите.

Малко по-късно театърът на събитията се премести в района пред хотелите в горната част на Синтагма. Полицията прогони младежите към булевард Панепистимиу, след което те се разположиха около сградата на Атинския университет. Тежки сблъсъци имаше и на улица Ксенофонтос, където се намира посолството на Кипър, което се прости с голяма част от мраморната облицовка. Ожесточените боеве бяха прекъснати за няколко минути, когато няколко демонстранти отведоха при полицаите един възрастен човек, който стоеше в автомобила си в средата между двете „воюващи страни”. Колата беше пълна с лични вещи на човека, който обаче каза, че не живее в нея. След като той напусна района сблъсъците се подновиха с пълна сила.

На площада, както във всички подобни случаи лекари-доброволци бяха сформирали кабинет за първа помощ на открито. Действията им координираше председателят на Лекарския съюз и кмет на предградието Маруси Янис Патулис.

Общо 70 души бяха откарани с линейки в двете дежурни болници „Георгиос Гениматас” и „Сотирия”. Според медицински източници те са в сравнително добро състояние и са с малки наранявания. Преценките са, че броят на ранените е по-голям, понеже някои граждани са отишли в болниците сами.

Тежки сблъсъци имаше в Солун и Патра. В Керкира нападнаха офисите на местните депутати Анджела Гереку от ПАСОК и Никос Дендиас от Нова демокрация.

По време на сблъсъците бяха заловени 50 и арестувани други 50 младежи. Малко след гласуването електронните страници на премиера Лукас Пападимос и на партиите ПАСОК и Нова демокрация бяха блокирани от Anonymous.

 

Снимки от горещата атинска вечер можете да видите във фоторепортажа ни тук

 

Категории: Общество протест Синтагма парламент меморандум сблъсъци пожари банки сълзотворен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus