Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина, която обичам

04 Април 2011 / 10:04:59  GRReporter
6427 прочитания

Това е Атина, снимана от Космоса. Виждате ли колко е красива? Като огромен изящен паяк, оплетен в бляскава мрежа от светлини. Атина е град-хамелеон, с много лица. Всеки, който живее в нея може да открие това, което му приляга най-много. Вижте я през нашите очи.

 

 

      Защо циганската и перуанската музика не звучат странно под Акропола 

       Анастасия Балездрова

             Моята Атина не прилича по нищо на картините, които запълват телевизионните екрани през последните две години. Тя е свързана със спомена от първото ми пътуване през далечната 1990. Разбира се, тогава дори не си представях, че един ден ще живея в този град и дори ще отразявам бурни събития, съпроводени с обилна доза сълзотворен газ.

            За мен обаче Атина е един слънчев и приветлив град, в който винаги откривам по нещо ново и интересно. Никъде другаде човек не може да намери древното и новото на толкова близко разстояние едно от друго и усещането, което тази близост създава е уникално. Разходката по павирания булевард Дионисиу Ареопагиту, който започва от храма на Зевс Олимпийски и води към хълмовете на Акропола и Филопапу носи винаги изненади. Атина е столица, която привлича туристи от цял свят и няма нищо по-забавно от това да разглеждаш пъстрата мозайка от лица, цветове и темпераменти, съчетани с веселата глъчка, която носят пътешествениците. Тази смесица създава впечатлението на пътуване, без да си изминал повече от няколко километра от своя дом.

            Харесва ми да бродя в лабиринта от тесните улички и стръмните стъпала в Плака и особено в частта, наречена Анафиотика. Там преселниците от Анафи са пренесли архитектурния стил на егейските острови. Резултатът е малки белосани къщи със сини кепенци, с неотменимите големи саксии с цветя, които често се изправят пред посетителя като пазители и не го допускат да продължи напред по несъществуващата улица.

          За обяд предложението е кафе „Ависиния”, разположено на едноименния площад до Монастираки. Там всички клиенти се чувстват като в обща компания, а живата музика ги сближава още повече.

 

 

 

 

Точно отвън се намира пазарът за антики. Стари мебели, книги, украси, полилеи, стари саби, ножове, накити и какво ли още не отнасят посетителя в едно отминало време, но са достатъчно привлекателни, за го провокират да намери правилно място и за тях в иначе модерното си жилище.

            Традицията да се пие кафе в Гърция е много стара. Столицата гъмжи от големи и малки, съвременни и традиционни кафетерии и кафенета, но какво е наслаждението от ободряващата напитка, ако не е съчетано с красива гледка? Тисио е мястото, което предлага и двете изисквания. Най-вероятно затова е винаги изпълнено с хора.

          А как ви се струва да завършите този изпълнен с картини и аромати ден с  лятно кино? В центъра на Атина те са няколко и често прожектират филми от златните години на Холивуд. На обградения от зеленина екран оживяват позабравени филми като „Африканската кралица” и „Някои го предпочитат горещо” и звезди като Хъмфри Богарт и Катрин Хепбърн. И всичко това под обсипаното със звезди небе и в прегръдката на прохладната вечер.

            Разбира се, Атина е един модерен град, живеещ по правилата на съвременната епоха. Но за мен красотата й се крие именно в начина, по който старото си съжителства хармонично с новото и музиката на ромските духови оркестри или индианците от Перу на фона на Акропола не звучи странно на никого.

            Спокойствие сред морето от бетонни сгради

            Марина Николова

            През уикендите най-хубавите разходки в Атина за мен и моето дете са в квартала, където живея в центъра на Атина съвсем близо до площад Тисио. Както се сещате, ще ви разкажа за няколко приятни места, където можете да излезете с детето си, да се забавлявате и да се насладите на пролетното слънце.

Съвсем близо до спирката Керамикос на метрото е атинският културен център Технополис. Това е една стара фабрика за газ, която не работи от поне 30 години и е превърната в голям център за изложби и фестивали. Огромните комини са осветени в червено вечер, а самата фабрика е реконструирана и има съвсем модерен „космически” дизайн. Там има огромна площадка, която става за каране на колело за малките деца, както и детски катерушки да се забавляват, докато родителите могат да пият кафе навън, да се препичат на слънце и децата да играят пред очите им. Докато сте там със сигурност ще се провежда някое интересно изложение в големите зали наоколо.

Категории: Атина която обичам улични истории любими места в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus