Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина с маршрути за велосипедисти и общински колела

15 Март 2011 / 15:03:40  GRReporter
2641 прочитания

Колелета за обществено ползване в центъра на Атина, стени за катерене и „здравни паркове” са сред предложенията на Министерство на здравеопазването в рамките на програма за насърчаване на спортуването.

Целта на новия оперативен план за спортуването е да се създаде култура сред гражданите по въпросите свързани със здравословното хранене и спорта, заяви заместник министърът на здравеопазването Христос Айдонис по време на пресконференция. Той отбеляза, че гърците миналата година са били на първо място по затлъстяване и трябва да се вземат превантивни мерки, за да не се стига дотам. Вниманието на министерството ще бъде насочено към развиването на програми за децата и учениците. В тази връзка министерството, представители на хранителната индустрия, съюзът на управителите на павилиони в училищата и федерацията на родителите преговарят, за да стигнат до определени предложения за стратегия. Политиката на министерството ще насърчава здравословното хранене на децата като има предложение биологичните храни да се рекламират повече, така че да станат желани от децата, а паралелно с това ще бъдат издадени и флайери за правилно комбиниране на храни.

Заместник-министър Христос Айдонис отбеляза, че до момента Гърция не е имала никаква политика в тази насока и не са били привличани европейски ресурси. Освен че ще се наблегне на Средиземноморската диета, в плана на министерството е да се обърне внимание и на това всички граждани да имат лесен достъп до инсталации в града като стационарни колелета или стени за катерене например, където да могат да спортуват.

Пилотни програми ще бъдат развити като начало в Атина, Солун, Самотраки и област Пела. В Атина ще бъдат поставени на три места – при спирка Акропол, при Тисио и на площада пред Митрополията стойки за колела. Колелата ще бъдат за безплатно ползване, но за да бъдат отключени от стойките, гражданите ще трябва да слагат крединта карта, така че ако колелото не бъде върнато в определен срок, ще се отчита сума в картата на притежателя, който го е взел. Министерството е подготвило и маршрути и пешеходни зони, където велосипедистите ще могат да карат без притеснение от трафика. Колелета ще са общо 75 на брой и ще има седем рампи, където ще могат да бъдат заключвани след употребата им.

Програмата в Солун, която ще се осъществи с подкрепата на кмета Янис Бутарис започва с поставянето пред Бялата кула на десет стойки с по две стабилни колелета на всяка една. Иновационното в проекта е, че с въртенето на педалите се отчита колко енергия произвеждат колелета, но и колко енергия изразходва велосипедистът. Проекти ще бъдат развити и на остров Самотраки и в област Пела. Общата стойност на четирите проекта е 400 000 евро, което е минимална инвестиция с много по-голяма възвращаемост като се отчете, че гражданите ще могат да спортуват на открито без да плащат, отбеляза министъра на здравеопазването Андреас Ловердос. Като град за пример министрите посочиха Амстердам, където в началото на ’80-те години не е имало изобщо колелета, а сега по-голямата част от жителите се движат изцяло с велосипеди. Министерството иска да поощри използването на велосипеди, но затова е необходима и инфраструктура, която не съществува в Атина.

„Ако хората започнат да спортуват, ще намалеят със 70% смъртоносните болести” отбеляза Айдонис, който допълни, че за възрастните е необходимо да спортуват или да вървят в продължение на половин час дневно, а децата трябва да се движат поне един час дневно. Министрите отбелязаха, че Испания и Кипър са сред държавите, където има най-добре развити програми за спортуване на жителите и получават високи европейски субсидии. В тази връзка Гърция ще подпише договор за сътрудничество с Кипър в петък.

„Досега в страната ни политиката беше назад във връзка със спортуването” каза Ловердос. Целта за развитието на тази област е да се подобри здравето на гражданите, но както са доказали и изследванията това ще намали драстично и разходите в сектора на здравеопазването.

Освен представянето на програмите за спортуване, министър Ловердос каза, че днес ще подпише закон, който премахва задължението линейка на Бърза помощ да бъде изпращана пред стадионите по време на футболни мачове.

Tip:

Интересни сайтове за велосипедисти в Атина с прикачена карта с маршрути и срещи на движението Freeday всеки петък в центъра на града:

http://www.podilates.gr/

http://www.facebook.com/group.php?gid=49283986544

 

Категории: АктуалноОбщество здраве спорт велосипедисти колела стационарни колела здравеопазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus