Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина затяга правилата за най-старата професия

30 Април 2014 / 16:04:57  GRReporter
1213 прочитания

Новите ограничителни условия за функционирането на публичните домове ще доведат до увеличаване на нелегалната проституция и съответно до бум на полово предаваните болести, отбелязва Димитра Канелопулу, председател на Съюза на гръцките проститутки.

Както посочва тя, от 150-те по-стари публични домове, които са имали разрешително, сега с новите изисквания могат да функционират съвсем малко от тях – могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка.

От Съюза на гръцките проститутки и пет техни колежки от Солун вече са подали жалба до Висшия административен съд, като твърдят, че новите ограничителни условия за публичните домове противоречат на Конституцията, както и на гарантираното право на икономическа и лична свобода.

«Със закон 2734 от 1999, въведен по времето на ПАСОК, станахме юридически заложници. Защото с този закон от една страна се даваше възможност за изкарване на разрешително за упражняване на професия, от друга страна обаче всичките му разпоредби бяха катастрофални за нас», отбелязва Димитра Канелопулу пред TVXS.

Законът от 1999 не разрешава да се отварят публични домове в традиционни сгради или сгради-паметници на културата, както и в сгради, които не отговарят на условията от Общия правилник за строежите. Също така не е разрешено отварянето на публични домове на разстояние по-малко от 200 метра от училища, храмове, детски градини и ясли, учебни центрове и др.

«Сега добавиха и хотелите, т.е. не може да бъде отворен публичен дом на по-малко от 200 метра от хотели», оплаква се председателката на Съюза на гръцките проститутки.

Освен това със законите, гласувани през 2014, «за публичните домове, които са запечатани, собствениците на недвижимите имоти и труженичките са заплашени със затвор от 3 месеца до 5 години, при това без възможност за обжалване, или за плащане на гаранция», добавя Канелопулу.

«Т.е. административното нарушение става углавно престъпление, а в същото време дилърите на наркотици и изнасилвачите могат да се отърват като платят гаранция», възмущава се председателката.

«Същевременно уличната проституция се разглежда като дребно провинение, а преследват нас, които всеки месец правим кръвни изследвания и на всеки 15 дни вагинални изследвания », подчертава Канелопулу.

«Какво искат от нас? Всички, които имаме разрешително за упражняване на професия, плащаме ДДС 23% и по 320 евро месечно в Националния осигурителен институт. Значи трябва да затворим публичните домове и да излезем на улицата, за да го разглеждат като дребно провинение, така ли?», пита се председателката на Съюза на гръцките проститутки.

«Борим се за правото си на труд, искаме да защитим избора си да работим като проститутки. След като държавата ни издава разрешително за упражняване на професия, трябва да се погрижи и за това, къде можем да я упражняваме», добавя тя.

Повечето публични домове в Атина са затворени, «според новите изисквания  разрешително не могат да вземат дори 10 от тях», отбелязва Канелопулу.

«Моето заведение работи от 1956, с разрешително от Кралство Гърция, т.е. още от монархическия режим. А сега, когато имаме демократичен режим на управление, не можем да имаме разрешително, така ли? Това е налудничаво», възмущава се тя.

Резултатът от закона от 1999, както и този от 2014, е «увеличаване на нелегалната проституция и естествено бум на полово предаваните болести. Поставя се в опасност общественото здраве, а не правят нищо по въпроса», посочва Канелопулу.

На въпрос дали смята, че това отношение е свързано с факта, че проституцията все още се счита за табу, председателката на Съюза на гръцките проститутки отговаря:  «При тази духовна мизерия и упадък на нравите за какви табута говорим? И то за най-старата професия в Атина? Този малък процент проститутки, които искат да спазват закона, ги тласкат към нелегалната проституция».

Що се отнася до позицията на политическите партии и представителите на местната власт, Димитра Канелопулу изразява недоволството си както от «факта, че кметът на Атина, Йоргос Каминис не се съгласява да се срещнем, и непрекъснато затваря публични домове», както и заради «въпросите, поставени в парламента от депутати на СИРИЗА, в които не присъства въпросът с издаването на разрешителни за публичните домове след съответния контрол». «Същото направи и депутат на Нова демокрация, който подкрепя затварянето на публичните домове», недоволства Димитра Канелопулу.

«Нямам намерение на 54 години и след 30 години в бранша, да изляза да работя на улицата. Номерът им няма да мине», казва в заключение председателката на Съюза на гръцките проститутки.

 

 

Категории: Съюз на гръцките проститутки нови правила разрешително публични домове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus