Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинският университет остава затворен за 11-та седмица

19 Ноември 2013 / 11:11:07  GRReporter
918 прочитания

Първият семестър на новата академична година в гръцките университети е на път да бъде загубен окончателно. Новоприетите студенти все още не са се записали във факултетите, а лекциите така и не започнаха вследствие на стачката на административните служители, която продължава почти три месеца. Те протестират срещу бъдещите съкращения на 1 349 техни колеги от общо осем университета и напрежението непрекъснато расте.

От 07:00 тази сутрин служителите започнаха да се събират на входа на университетското градче в квартал Зографу, пред корпуса на Политехническия университет, пред Юридическия факултет и Медицинския университет в Атина. Целта на стачкуващите е да не позволят възобновяването на нормалните функции в университетите.

Преди седмица ръководството на Атинския университет обяви, че е готово да отвори факултетите. Сега обаче ректорът Теодосис Пелегринис твърди, че въпреки желанието на ректората това е невъзможно, след като „всички административни служители стачкуват”.

Той определи стачката като справедлива и посочи, че сред тях няма излишен персонал. „Действията на министерството са безумни. Според плана на всеки 100 преподаватели ще се пада по един административен служител”, посочи Пелегринис.

В същото време синдикалните представители на стачкуващите са решени да защитят протестните си действия до край. „Намираме се тук, за да предпазим стачните си действия”, заяви рано сутринта един от членовете на централното дружество на Федерацията на административните служители във висшите учебни заведения.

„Нашата работа е обект на оценка всеки ден. това не е работа на никой г-н Арванитопулос и неговата компания”, каза той и допълни, че колегите му не се плашат „нито от полицията, нито от заплахи”.

От своя страна министърът на образованието Константинос Арванитопулос обяви, че ведомството ще подаде ново оплакване в съда с искането стачката да бъде обявена за незаконна. „Административните служители нарушават закона , като не спазват съдебни решения, които вече са обявили стачката им за незаконна”, подчерта той.

В същото време след решението на административните служители да продължат стачката си,  членовете на ректората предадоха оставките си на ректора Пелегринис. Те протестират срещу предстоящите съкращения на административния персонал и вероятността от нахлуване на полицията в университета.

Според министъра ректорският съвет и ректорът лично носят отговорността за загубата на семестъра, поради отказа си да приложат закона и да отворят университета.

Очаквайте продължение.

Категории: Общество Атински университет стачка административни служители съкращения блокада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus