Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Автентичният зимен Пилио

03 Март 2012 / 22:03:34  GRReporter
2924 прочитания

Планината Пилио е известна от древни времена и от митологията като планината на Кентаврите, но също така и като мястото, откъдето е взел дървения материал прочутият дърводелец Аргос, за да построи бързия и лек кораб „Арго”, използван от Язон и аргонавтите при пътешествието им към Колхида в търсене на златното руно.

Днес в района има 24 села с уникална архитектура и природни красоти, както по склоновете на планината, така и близо до морето. Много от историческите къщи в селищата днес са реставрирани и работят като малки семейни хотели, а вкусната местна кухня (боб чорба, петел с юфка, местният специалитет „спецофай” – наденица с доматен сос, традиционни баници и сладка) допълва отличното гостоприемство.

Община Милиес ( http://bit.ly/Μilies_map ) е община с богато културно наследство и историческо многообразие през вековете. Нека си направим една зимна разходка в четири от нейните прекрасни села.

Автентичният зимен Пилио

Потънали в гъстата растителност, с добре запазените къщи и каменни улички, с каменните чешми, църкви, течаща вода и вековни чинари, селата в централната западна част на Пилио са все още не толкова засегнати от туризма, запазили традиционния се характер и живописността на планината на Кентаврите.

Следвайки крайбрежния път от Волос към западната част на Пилио, минаваме последователно през селата Агрия и Лехония, и се отправяме към планината, като морето остава все така от дясната ни страна. Първо минаваме през Агиос Георгиос Нилиас, най-високото село в Пилио, построено през  15-и век на 620 метра надморска височина, по-нататък са Пинакатес, Визица и накрая историческото село Милиес.

Пилиоската архитектура е своеобразна и си личи във всички сгради, църкви, манастири, чешми, мостове и калдъръми в Пилио, като днес е защитена и се налага при строежа на новите частни и обществени сгради.

Агиос Георгиос Нилиас

Селото Агиос Георгиос Нилиас се намира на 21 километра от град Волос, построено на планинския склон, с гъста растителност от ябълкови, черешови дървета, кестени и чинари. Заобиколено е от два потока и кристално чисти извори. Повървете по прекрасните калдъръмени улички, порадвайте се на живописния площад и внушителните каменни къщи, чешмите, църковните и културни паметници в селото, като храма на Свети Георги и Църковния музей, Манастирът на архангелите, построен през 1309, както и построената през 1795 църква на Свети Атанасий.

Пинакатес

На около 5 километра след Агиос Георгиос се намира село Пинакатес, още едно красиво и живописно село с каменни къщи и голям площад с вековен чинар, базиликата на Свети Димитър и мраморната чешма с лъвските глави. То е истинско място за отдих за онези, които искат да се отпуснат далеч от шумните градове и да се насладят на тишината на пилиоския пейзаж.

Βизица

Село Визица се намира на около 30 километра от град Волос, между Пинакатес и Милиес, на 500 метра надморска височина. Това е едно от най-красивите и живописни села на Пилио, обявено за запазено селище и жив музей на традиционната пилиоска архитектура.

Това е едно от най-добре запазените традиционни селища в Гърция, със застланите си с плочи сокаци, мраморни чешми, внушителни къщи и красиви кули. На големия селски площад, също застлан с плочи, можете да се насладите на кафето или на   обяда си, в сянката на вековните чинари.

Μилиес

Още едно прекрасно историческо село, построено на потъналия в зеленина склон на Пилио, на надморска височина от 250 метра (района на жп гарата) до 450 метра в най-високата му точка. Това е родното място на гръцките просветители Антимос Газис и Григориос Констандас.

Площадът на Милиес представлява център на обществения, социален и административен живот в селото, а важни забележителности са църквата на  Светите архангели с камбанарията, Библиотеката и Етнографския музей, който се намира в централната сграда на кметството.

От площада една стръмна уличка води до красивия храм на Свети Николай, от чийто двор можете да се насладите на чудесната гледка към селото, залива Пагаситикос и западната част на Пилио. Зад храма се намират гробовете на тримата духовни Учители на нацията Антимос Газис, Григориос Констандас и Даниил Филипидис.

Влакчето на Пилио

До Милиес стига железница, построена в края на 19-и век, която свързва търговско-промишления център във Волос със плодородния и богат район на западната част на Пилио. През 1985 влакчето на Пилио е обявено за исторически паметник. През 1996 след редица ремонти, то отново е пуснато в експлоатация, като покрива маршрут от 16 километра, от Лехония до Милиес, и от април до октомври предлага на пътниците възможността да се насладят на уникалната природна красота и чудесните архитектурни композиции. Буйната растителност, гледката към залива Пагаситикос, извитите мостчета, малките тунели и железни мостове, са основните елементи от един от най-красивите маршрути в Европа.

Категории: планината Пилио планината на Кентаврите традиционни селища архитектура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus