Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Барчета за забавления по време на криза в Атина

13 Декември 2011 / 20:12:57  GRReporter
2488 прочитания

Икономическата криза потисна сериозно реалността на средностатистическия грък, но не и желанието му да се забавлява. Вече трудно можете да видите през меките зимни делничните вечери рояци от младежи (освен ако не са туристи) да обикалят от заведение на заведение, както беше до преди година-две и на мода се връщат домашните партита. Средствата са по-ограничени, а цените не падат със същия ритъм, както месечния приход на повечето работещи. Въпреки това, находчиви собственици на кафенца, барчета и малки тавернички усещат пулса на новата епоха и започват да правят промоции в определени часове ‘happy hours’ или се установяват като ниско бюджетни заведения.

Както повечето нови тенденции родени в Атина, така и явлението „забавление навън по време на криза” се появи първо в алтернативния район на площад Екзархия, който приютява „Червения лотос” (Кокинос лотос) на улица Зоодоху Пигис 5. Там едно чисто питие струва около 3,20 евро, което е съвсем прилично ако се съпостави със средно установената цена от пет-шест евро. Класическото Мохито е 4,20 евро е за предпочитане пред средна цена осем евро на повечето други места, а Мохито с вкусове като ягода или друг тип скача на 5,20 евро. Ако в „Червения лотос” искате екстри като ядки или вода трябва да доплатите по 0,15 евро за тях. Самообслужването в тези заведения е на почит, което поддържа ниски оперативните разходи и излизането с приятели на такива места излиза по-евтино на клиента.

Ако сте любители на бирата и сте позиционирани малко северно от центъра на Атина GRReporter горещо ви препоръчва да посетите ирландския тип бирария The Local Pub, която се намира на улица Хайманта 25 само на три минути пеш от централния площад на квартал Халандри. Там може да се намерят над 40 етикета бира от САЩ, Канада, Великобритания и Ирландия, а цените започват от 3,5 евро на чаша. Бира на същата цена можете да откриете и в заведението Bronco CafeBar на улица Диомидус Кириаку 17, където спокойно можете да седнете на сухите барове на павираната улица и срещу скромна сума да почувствате духа на дивия запад в северна Атина. В неделните вечери даже можете да видите някой от каубойските движения на любителите на кънтри танци, които посещават мястото. „Alco-hole” е също към северните предградия на столицата, които са известни с високите си цени и лъскавите си заведения. Там можете да намерите приятна младежка обстановка и питие за четири евро и коктейлчета за пет евро. Заведението се намира на улица „Елветия” 21 и е любимо място на младежите от квартала, които карат скейт и се мотат по площада през лятото.

Района Керамикос, който има и спирка на линията метро със същото име е друг район осеян с всякакъв вид заведения, между които са и бюджетно приемливите места. Такова е мястото „Антропос”, което в превод от гръцки означава „човек” и се намира на улица Ятраку 19. Собствениците му Илияс и Ираклис са дали тежест на биологично чистата ракия и на коктейли в extra long чаши срещу четири евро. Техен специалитет е изобретението на ракия с типичните вкусове на круша или ябълка, но и с вкус на дъвка, които ако ви се понравят се продават и в малки пластмасови бутилки за вкъщи. На две крачки разстояние от ракиеното място е културния комплекс „Ласпи” („кал” в буквален превод от гръцки), който има промоция на малка бира Амстел от 2,50 евро и половин литър за четири евро, което е доста евтино за атинските стандарти. Там могат да се видят изложени картини на млади художници и различни арт инсталации за продан. Освен това, „Ласпи” приютява други форми на изкуство, включително и циркови представления, но без животните. То се намира на улица Мегалос Александрос 125. Точно срещу него на същата улица на номер 124 се намира друго евтино заведение с „Диари”, където можете да намерите всичките gay free press, които се разпространяват в Атина. 

Категории: Общество криза барове ниски цени заведения Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus