Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бедността тласка транссексуалните към проституирането

14 Юни 2013 / 20:06:14  GRReporter
1403 прочитания

“Да искаш да си някой друг, означава да загубиш личността, която си”. Този цитат е на Мерлин Монро, на който попаднах преди време. Тя може да не е останала в историята, като велик мислител или философ, но заключението до което е достигнала е общовалидно.

Всеки един от нас в един или друг момент се е сблъсквал с публично неодобрение. Тогава трябва да избираш между това, което обществото иска от теб и това, което всъщност си ти самия.

Рядко се замисляме за проблеми, които не ни засягат пряко, но се сетих се за този цитат, когато за втори път в последната седмица попаднах на темата за необоснованите арести на транссексуалните жени в Солун. Всъщност става въпрос за жени, които са родени в мъжко тяло (или обратното) и се борят за правото си да са себе си в общество, което отрича тяхното съществуване.

Потърсихме за коментар на последните събития председателката на Съюза за подкрепа на транссексуалните в Гърция Марияна Галану. “В случая с последните арести в Солун става въпрос за целенасочени гонения, заради пола”, обясни Галану. Тя каза, че този проблем е съществувал в миналото, но сега се е възродил отново.

Промяната в политическото управление и новата вълна на омраза, провокирани от църквата и неонацистките организации в държавата са дали повод за събуждане на хомофобни прояви. “Няма закон, който да ни защити. Това е в основата на проблема”. Той не е характерен само за Гърция, но и за други страни. “Разликата е, че в много европейски държави вече са направени стъпки за подобряване на ситуацията”.  

В Гърция единственият закон, който за първи път споменава “транссексуалните” като социална група беше приет през март тази година. Той е по проект на министъра на правосъдието Андонис Рупакиотис срещу престъпленията от омраза, но все още не се прилага на практика.

Транссексуалните хора или трансджендър се сблъскват от много рано с пълна социална изолация. Много е трудно една транссексуална жена да си намери работа, да бъде приета в образователните среди или да се реализира с успешна кариера. Когато отиде на едно интервю, тя е отхвърлена още преди да може да представи своите качества.

“Няма нито една транссексуална жена, която да работи легално в частния сектор или в системата на държавната администрация. Това е показателно за състоянието на хора като нас днес”, подчертава Галану. В резултат на пълната изолация от обществото един от най-големите проблеми на транссексуалните е заплахата от крайна бедност.

Много транссексуални жени са отхвърлени не само от обществото, но и от семействата си и в ранна възраст са принудени да проституират. За много от тях това не е съзнателен личен избор, а единствен шанс за оцеляване.

В помощ на тези хора Галау заедно с нейни съмишленици е създала социална кухня, в която поне веднъж на ден нуждаещите се от този социален кръг могат да получат топла храна. Съюзът за подкрепа на транссексуалните в Гърция предлага психологическа помощ и се бори за признаването на правата на хората, които искат или вече са сменили пола си.

Първа стъпка за решение на проблемите е признаването на правото един транссексуален човек да смени пола си по документи. Това вече е действащ закон в Португалия, Испания, Великобритания, Швеция и още няколко европейски страни. "Когато представяме личните си документи пред една държавна или частна институция за най-обикновена услуга, хората виждат черно на бяло нещо, което не отговаря на нас самите. Това е източникът на проблема".

Първа стъпка за решение на проблемите е признаването на правото един транссексуален човек да смени пола си по документи. Това вече е действащ закон в Португалия, Испания, Великобритания, Швеция и още няколко европейски страни.

Правото да се смени пола по документи от една страна спестява унижението на транссексуалните да обясняват в банката, в пощата или в общината, защото една на вид жена по документи е мъж или обратното.

Много по-важно е обаче, че толерантността ще се изгради, когато поне държавата като институция признае съществуването им и правата им като пълноправни граждани. Ще имат по-голям шанс да се реализират в обществото и да развият познанията и таланта си. Да бъдат полезни за себе си и за останалите.

“Да не се лъжем. Обществата ни все още са патриархални. Една трансжена има много повече проблеми и препятствия, отколкото едно трансмомче”, казва Марияна Галану. “Факт е, че все още много по-лесно обществото е готово да приеме превръщането на една жена в мъж, отколкото един мъж, който по същността си е жена”.

Повечето учени проповядват, че тайната на успеха до голяма степен се крие в самочувствието и вярата в собствените сили. Ако убием тези качества в зародиш, лишаваме себе си и останалите от перспективата за по-добър живот. 

Ако трябва да обобщим, истината за трансексуалните жени и мъже е една: това са хора, които имат смелостта да признаят пред себе си и пред обществото, кои са и биват наказани затова. Нека следващия път, когато поискаме да отсъдим книгата по корицата, първо да я прочетем. Утре на същото място може да се окаже вашето дете, сестра или брат.

Категории: Общество транссексуални бедност социална изолация Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus