Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без повече стачки по пристанищата това лято

07 Юни 2013 / 15:06:20  Виктория Миндова
1604 прочитания

Стачките, протестите и блокирането на пристанищата в Гърция са едни от най-големите проблеми за туристите, които искат да посетят средиземноморските острови през лятото. Постоянните блокади направиха 2010 и 2011 едни от най-тежките години за местния туризъм. Те изтощиха и изнервиха както посетителите на страната, така и хората работещи в областта на морския транспорт.

Началото на сезон 2013 също започна с известно напрежение, но по всички личи, че тази година протестите няма да продължат. Очакваме безпроблемно пътуване до едни от хубавите кътчета на земята – островите на Бяло море. Това е уверението, което GRReporter получи от председателя на Асоциацията на фирмите за пътнически морски транспорт Михалис Сакелис, който е и изпълнителен директор на фериботната компания Blue Star Ferries.

“Няма да има повече стачки този сезон. Компаниите-собственици постигнаха консенсус за изплащане на задълженията на екипажите”, заяви бизнесменът. “Подобрихме и заздравихме отношенията си с Общогръцката федерация на морските работници (ПНО) като подписахме Колективен трудов договор”.

След промяната на трудовото законодателство, работодателите от ключови сектори на икономиката не са задължени вече да сключват Колективни трудови договори. Те могат да използват значително по-гъвкави методи на плащане и заетост, които бяха въведени след промяната на нормативната рамка. Въпреки това компаниите и синдикатите от сектора решиха да направят взаимни отстъпки в името на общия интерес.

Бизнесменът подчерта, че половината от приходите на фериботните компании се заработват в месеците юли и август. В по-голямата част от годината, компаниите работят на загуба и очакват летния сезон, за да могат да възстановят баланса в бюджета си. Това е причината някои от компаниите, които оперират на пазара да закъсняват плащанията си към служителите. "От тази седмица много от отложените плащания вече се погасяват и до юли проблемите ще се решат", казва Сакелис.

Между 2009 и 2012 пътническият поток в гражданския флот е паднал с 22%.

Той подчерта, че трудностите, пред които бизнесът е изправен са много. Между 2009 и 2012 пътническият поток в гражданския флот е паднал с 22%. “Живеем в криза. Устойчивостта на флота ни се основава главно на пътниците от Гърция и по-малко от чуждестранните посетители. Кризата, която се задълбочи в последните години се отрази на движението от и към островите на самите гърци, които пътуват както през лятото, така и през зимата”, каза Сакелис. Той поясни, че след като е паднал общият брой на пътниците, фирмите са намалили и броя на маршрутите.

“Имайте предвид, че проблемите в морския транспорт не са характерни само за Гърция. В последните години цената на горивата в света скочи почти двойно. Всички компании, които имат пътнически кораби са в затруднено положение в момента. Затова покупко-продажбата на подобни плавателни съдове е намаляла значително”, каза изпълнителният директор на Blue Star Ferries.

Мерките, които гръцките фериботни компании предприемат, за да устоят на кризата са комплексни – намаляване на курсовете, съкращаване на оперативните разходи и налагането на по-ниска скорост, за да се спести от харченето на гориво. Въпреки това билетите за фериботите в Гърция остават високи.

Мерките, които гръцките фериботни компании предприемат, за да устоят на кризата са комплексни – намаляване на курсовете, съкращаване на оперативните разходи и налагането на по-ниска скорост, за да се спести от харченето на гориво. Въпреки това билетите за фериботите в Гърция остават високи.

“Наистина цените на нашите услуги са високи, но не можем да направим почти нищо за това”, призна бизнесменът. Над 60% от стойността на билета отива за покриването на разходите за гориво. Когато цената на горивата скочи, това неизбежно се отразява и върху потребителите. Освен това в стойността на билета са включени много данъци и такси, които допълнително натоварват крайната цена за потребителя.

“ДДС-то в цената за превоз на кола в ферибот е 23% в Гърция. В други европейски държави ДДС-то за тази услуга от нула до шест процента. ДДС в билета за превоз на пътници е 13%. Ние настояваме тази стойност да бъде намалена на 6,5%, за да може услугата да стане по-достъпна”.

Подобно на всички представители на реалния бизнес, Михалис Сакелис също не пропусна да отбележи трудностите, които носи нестабилността на финансовата система. “Банките не отпускат заеми, които може да покрият краткосрочни нужди. Не само в Гърция, но и в Европа. Сега цялата европейска система изпитва затруднения и това се отразява на всички”, подчерта бизнесменът.

Добрата новина е, че гръцките морски компании не се страхуват от конкуренция. За разлика от други сектори, лидерите в местния граждански флот намират за добро предизвикателство малко конкуренция от чужбина.

Сакелис смята, че пътническите кораби (фериботи и катамарани), които в момента обслужват гръцките острови са едни от най-добрите на пазара. Това вдига летвата за чуждестранните фирми, които в по-голямата си част не разполагат с кораби от висок клас. “Нашият сектор е либерализиран и има възможност чуждестранни фирми да стъпят на местния пазар, ако имат инвеститорски интерес, така както ние присъстваме на чужди пристанища. Подобен интерес обаче не очаквам в скоро време да се прояви. В Европа няма пътнически кораби, които са подходящи да обслужват гръцките острови. Малкото, които отговарят на стандартите, за да обслужват острови като Крит, Хио или Лесбос не са толкова добри, колкото фериботите, с които вече разполагаме”.

Ще пътувате ли с ферибот в Гърция това лято?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus