Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безработицата достигна 23,6%, протестите не спират

13 Септември 2012 / 18:09:07  Анастасия Балездрова
885 прочитания

Безработицата достигна до 23,6 на сто през второто тримесечие на годината, обяви гръцката национална статистическа служба. Безработните са се увеличили с 1 на сто спрямо регистрираните през първите три месеца на 2011. Сравнението със същия период миналата година е още по-показателно: Броят на безработните гърци е с 44,2 на сто или 1 168 761 души по-висок. Всички те са бивши служители в частния сектор. До момента държавните служители, които са най-дейни в протестите не отчитат нито едно уволнение и нито един месец без заплата.

В същото време решението на лидерите на тройната коалиция да опази тази „свещена крава” на гръцкото общество ще доведе неминуемо до нови орязвания на заплатите, пенсиите и социалните помощи.

Днес епицентърът на протестите беше министерството на финансите, където се стекоха представители на различни социални групи. Сред тях се открояваха протестиращите в инвалидни колички.

„Днес се събрахме тук, за да протестираме срещу орязването на помощите за инвалидите. Мерките, които ни готвят са намаляване на процента на необлагаемите ни доходи, орязване на всички помощи и отношение, като че ли всички ние сме мними инвалиди.

Хората, които действително се намират в това състояние имат много големи нужди, а всекидневието ни с всеки изминал ден става все по-тежко. Това, което ни притеснява е личното ни достойнство и достойнството на нашите семейства. Затова сме тук и протестираме срещу въвеждането на тези тежки мерки”, каза за GRReporter председателят на солунския клон на Общогръцкия съюз на инвалидите Георгиос Августидис.

 

Той обясни, че след разкриването на случаите с мнимите инвалиди в различни части на Гърция процедурата около преброяването на истинските инвалиди е била поета от Националната здравна система и Центровете за удостоверяване на инвалидност. „До издаването на крайното решение минава много време, което понякога стига до една година. През този период инвалидът остава без помощите, от които се нуждае, за да живее. А те включват медицински материали, физиотерапии и разбира се неговата прехрана”, допълни той.

Малко по-късно към инвалидите се присъединиха членове на федерацията на слепите в Гърция. С основен лозунг: „Долу ръцете от помощите” те поискаха среща с ръководството на министерството, която обаче не се състоя днес и бе определена за вторник следващата седмица.

На няколко метра от тях протестираха и членове на Гръцката асоциация за животновъдство. С хлопки и чанове в ръце те поставиха своите искания за финансиране с цел да закупят храни за своите животни и разсрочване в изплащането на пресрочените им задължения към банките.

„Ако не получим помощ ще имаме много сериозни проблеми с отглеждането на животните. Производството ни намаля с 50 на сто и стадата стават все по-малобройни. Животновъдите сме най-застаряващата работна сила в Гърция, младежите не искат да се занимаят с това. Искаме правителството да ни даде европейските средства, които ни се полагат, за да можем да закупим храни за животните си за идващата зима”, заяви един от протестиращите животновъди, които бяха дошли за протеста от Крит.

За втори пореден ден отрядите за борба с масовите безредици блокираха булеварда пред входа на парламента, поради опасения от сблъсъци.

В същото време синдикатите на работещите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ обявиха общогръцка стачка на 26 септември, която ще бъде насочена срещу новите икономически мерки, свързани в орязването на заплати и пенсии и промяната на работното законодателство и осигуряването. Паралелно с това подготвят протестни действия за дните, когато ще текат парламентарните дебати около промените.

Категории: Общество протести инвалиди слепи помощи животновъди стачка синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus