Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безсрочна стачка обявиха фармацевтите

25 Март 2014 / 17:03:49  GRReporter
1364 прочитания

Безсрочна стачка от сряда обявиха фармацевтите, обвинявайки правителството за невиждана подигравка, тъй като изненадващо и подло в последния момент е вкарало в законопроекта, договорен с тройката, промени в режима на аптеките. Това според фармацевтите унищожава бранша и поставя в опасност общественото здраве.

По време на извънредна пресконференция на Гръцкия фармацевтичен съюз председателят му Кириакос Теодосиадис обясни, че «аптеките няма да тръгнат като овце на заколение», и добави: 

«Който иска лекарства, да отиде да си купи в кабинета на министър Костис Хадзидакис. Депутатите, които възнамеряват да гласуват тези разпоредби, нека осигурят лекарства и за гражданите. Маските паднаха, карнавалите около Заговезни свършиха. Всеки трябва да поеме своята отговорност и последиците от своите решения. Призовавам премиера, вицепремиера и министъра на здравеопазването да се намесят, и да накарат съставителите на законопроекта да се опомнят. Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис не бива да го подписва, защото това би означавало отмятане от позициите…»

Председателят на Гръцкия фармацевтичен съюз спомена подробно разпоредбите, които унищожават бранша и 12 000 фармацевти, социалната политика, но и общественото здраве. Разпоредби, които, както той посочи, разрешават отварянето на аптеки в супер маркетите и магазините за играчки, които допускат един фармацевт да има възможност да притежава разрешително за 100 и повече аптеки, аптеките да отварят когато и в колкото часа искат, което означава, че например в летните горещини може да се окаже, че няма отворена нито една аптека. Разпоредби, които  премахват изискването за наличие на определено разстояние между аптеките, което може да доведе до струпване на аптеки в центъра на градовете, а освен това с либерализирането на цените лекарствата стават търговски артикул от 1 януари 2017.

Снимка: http://www.life2day.gr

По-конкретно, както бе посочено по време на пресконференцията, според информация, достигнала до Гръцкия фармацевтичен съюз, правителството предприема следните промени:

1. С член 2 се отменят някои разпоредби, като в резултат на това се предоставя възможност:

а) един фармацевт да има толкова разрешителни за отваряне на аптека, колкото пожелае – 1, 10 или дори 100… (съществуваща разпоредба: чл. 8 от З. 5607/1932)

б) аптеките да се помещават във всякакви търговски обекти, т.е. и в супер маркети… (съществуваща разпоредба: чл. 13 от З. 5607/1932)

2. С член 1 се разрешава един нелицензиран фармацевт да има какъвто пожелае дял от дружествения капитал във фирма за експлоатация на аптека, следователно може да притежава и 99%, а притежателят на лиценза – само 1%. Така де факто се легализира наемането на аптеки.    

3. С член 4 се премахва изискването за наличие на определено разстояние между аптеките, като резултатът от това ще бъде аптеките да се преместят в центъра на градовете и извън болниците.

Също така с едновременното премахване на разпоредбите на член 20 от З. 5607/1932 и член 7 от З. 328/1976, възниква сериозен проблем във връзка с това дали е разрешено аптеките да се местят от една община в друга. Хаосът, който ще последва в такъв случай, е съвсем разбираем.

4. С член 5 се премахват изискванията в благоустройствения план за отваряне на аптека, в резултат на което всеки нов фармацевт ще отваря аптека само в центъра на града и извън болниците (съществуваща разпоредба: чл. 36, ал. 1 от З. 3918/2011)…

5. С член 6 на практика се премахват дежурствата, тъй като всеки аптекар ще може да отваря и затваря аптеката си когато иска.

6. С член 3 се премахва всякакъв контрол върху функционирането на аптеките, тъй като те ще могат когато искат и без да уведомяват предварително да отварят и по-важното да затварят за колкото време искат, без да се интересуват от съответното информиране на гражданите (съществуващи разпоредби: ал. 1 до 4 от чл. 11 от З. 5607/1932).

7. С член 7 се предоставя възможност да бъдат отваряни нови аптеки срещу болниците, независимо от техния капацитет.

8. С член 11 площта на аптеката може да бъде и само 5 кв.м., вместо минималните 30 кв.м., както досега…

Снимка: http://www.skai.gr

Отговорът на министерството на здравеопазването

На свой ред в официално съобщение здравното министерство подчертава, че: «правителството е пристъпило към тежки преговори с тройката», факт, който е имал като резултат следното:

- отлагане на прилагането на поетия ангажимент за намаляване на процента печалба на фармацевтите до 15%,

- да не бъде разрешена продажбата в супер маркети на лекарствата, продавани без рецепта,

- да се запази изискването за определен брой жители, за да бъде избегнато неконтролируемото увеличаване на аптеки и

- да се предостави възможността за покупко-продажба на лекарства само и единствено от фармацевти, а не от трети лица.

Категории: безсрочна стачка фармацевти аптеки тройка договор законопроект
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus