Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Битката за мраморите от Партенона навлиза в нова фаза

18 Август 2012 / 11:08:25  GRReporter
1223 прочитания

Чрез една оригинална интернет кампания фотографът и композитор Арис Калогеропулос, гръцки емигрант в Германия, се опитва по нов начин с много чувство да подпомогне дългогодишните опити за връщането на откраднатите скулптури от Партенона в Гърция.

Всичко започва през август 2009, когато Арис посещава Британския Музей в Лондон. Разхождайки се в необятните зали, той спира в една, която предизвиква възхищението му, но същевременно и много болка. Това е зала № 18, където са изложени фрагментите от Партенона.

«Възхищение заради вечната красота на класическите гръцки произведения, и болка заради факта, че тези скулптури се намират толкова далеч от родината си», разказва фотографът за чувствата, които го обзели в този момент. Тогава извадил камерата и започнал да прави това, което му се удава много добре. «Далеч от атинското слънце, начупени, унижени, стоят без никакъв смисъл», това са част от фразите, които придружават като легенда снимките му в интернет кампанията, започнала в началото на 2012.

Началото било поставено с качването на първата снимка във facebook. Хиляди хора се заинтересували от страницата, чието послание било кратко и ясно: «Аз съм грък и искам да се върна у дома». Едно творческо вдъхновение се превръща в движение, благодарение на подкрепата и чувствата, предизвикало у гърци и чужденци.

Така от 14 юли 2012 сайтът «I am Greek and I want to go home» (www.iamgreek.gr), създаден заедно с Алексис Мантеакис, вече е факт.

Първият контакт с виртуалния посетител на страницата е едно видео със снимки, сред които на видно място е поставена статуята на единствената дъщеря на Ерехтей, която се намира в чужбина.

Придружена е от силни, въздействащи фрази: «Помогни ми да се върна у дома», «Можеш да откраднеш една статуя, но не можеш да откраднеш произхода ми», «Държат ме като пленничка», «Помогни ми да се върна в родината си», «Родена съм в Гърция, сестрите ми са там», «Сама». 

«Хората прегърнаха идеята по начин, който надмина всякакви очаквания. На практика самите хора го направиха. Чрез своята съпричастност и любовта към нещо толкова свято. За много дълго време бяхме забравили какво значи лични усилия, какво значи любов към една цел, към една идея, към един обект. Очаквахме всичко наготово. Бяха ни внушили, че ако нещо не се подкрепя официално от някъде, на практика няма причина да съществува. Не може да има трибуна, откъдето да се чуе гласът му. Че каквото и да правиш извън финансирането и фондовете, ще си остане само на хартия и ще замре», коментира в свое интервю гръцкият фотограф.

И продължава: «Образът, останал ми от близките, е за една превита на две Гърция. За една страна, повярвала, че е изгубила своята идентичност и авторитет. За една нация, повярвала в това, което са й внушавали толкова години. Че е непродуктивна, мързелива и безполезна. Колко добре са си изиграли картите всички те. Дори и аз се обърквам. Целели са се и са наранили това, което винаги сме имали в изобилие. Нашата гордост, достойнство и чест. Но пак казвам, наранили са. Не са ги убили.

Вижте какво се случва в момента чрез това движение. Какво показва то? Гърция и гърците кипят. Те са един действащ вулкан. Вулкан на действителната промяна! И когато той изригне съвременната Атлантида на новобогаташите и високомерието на световния контрол над съзнанието на хората ще потъне завинаги», подчертава гръцкият емигрант, като по този начин описва мечтата си, опираща се на ценностите на класическата гръцка култура.

Това, което иска Арис Калогеракис като подкрепа е разпространението на идеята за връщането на мраморните скулптури в Гърция, и единственото, за което апелира посетителите на сайта му да направят е да коментират тази идея и другаде.

 

 

Категории: Партенона откраднати скулптури Британския Музей интернет кампания Арис Калогеракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus