Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Благотворителност за 50 милиона евро отчита фондация „Ставрос Ниархос”

18 Февруари 2013 / 17:02:57  Анастасия Балездрова
2218 прочитания

156 дарения, които се равняват на 50 милиона евро за благотворителност отчете фондация „Ставрос Ниархос”. Това са половината от парите, които управителният съвет отпусна преди година, за да помогне на хората в неравностойно положение да се справят с проблемите, предизвикани от икономическата криза.

За да достигнат средствата „по направление” от фондацията са потърсили съдействието на неправителствените организации, които се занимават от години със съответните проблеми.

С финансовата подкрепа на фондацията неправителствената организация „Праксис” е успяла да помогне на хора, останали без подслон, да предотврати изпадането на други в същата ситуация и най-вече да ги стимулира, за да се завърнат на пазара на работа.

Както разказа председателят на „Праксис” Тзанетос Антипас, почти 2 000 души посещават новосъздадените центрове за всекидневно подпомагане на бездомниците. „Тук става дума за хора, които нямат никакъв подслон. До момента не е направено официално преброяване, но броят им е около 1 999 души”.

Той посочи, че основната задача на „Праксис” е превантивната работа, за да се ограничи броят на онези, които е вероятно да се окажат в същата ситуация. „С помощта на експерти помагаме на семейства, чиито членове са останали без работа. Повечето от тях имат задължения към банки, с които не могат да се справят сами. Тук се намесват нашите консултанти. Те не само им помагат да внесат ред в изплащането на задълженията, но и да се върнат в пазара на работа”.

В рамките на 11 месеца 2 605 семейства са се обърнали за помощ към „Праксис”. От тях са били одобрени 703, а 240 семейства или 34 на сто вече са завършили програмата. Резултатите наистина са впечатлителни. В началото 85 на сто от семействата са били затрупани от задължения, които не са можели да изплатят. След края на програмата 81 на сто от тях вече нямат такива. В същото време 172 семейства вече работят и това „е най- силният стимул, за да продължим”, подчерта Тзанетос Антипас.

Целта на „Праксис” е да увеличи броя на подпомаганите семейства до 520 на месец.

Безработицата сред родителите неминуемо води до намаляване на семейния бюджет за осигуряването на храна. След появилите се информации за деца, които не носят закуска в училище, нито имат пари, за да си купят от лавката, от фондация „Ставрос Ниархос” са се обърнали към института за превантивна и трудова „Пролипсис”.

В резултат на това сътрудничество почти 20 000 ученици в държавни начални и средни училища, които се намират в сериозно засегнати от кризата региони в цяла Гърция получават всеки ден една здравословна закуска. „Тя се състои от сандвич и плод. Сандвичът е специално приготвен от здравословни продукти по рецепта на специалисти. Освен това три пъти в седмицата децата получават по една опаковка прясно мляко”, поясни представителката на „Пролипсис” Афродити Велудаки.

Според нея сандвичът покрива 20 – 30 на сто от дневните енергийни нужди на децата. „От началото на програмата досега сме раздали над един милион закуски. Програмата ни обаче въздейства и по други начини на семействата: От една страна деца, които преди не са пиели мляко и са отказвали да консумират плодове сега го правят с охота и в резултат на кампанията ни за здравословно хранене. Освен това част от учениците, които са спрели да ходят на училище, сега се връщат заради закуските и това е много позитивно”.

Здравеопазването е третата област, на която фондация „Ставрос Ниархос” отдава особено значение. Със съдействието на поликлиниката в Олимпийското село започва петгодишна програма за предоставянето на здравни услуги на жителите на отдалечените острови в Егейско море, на екологично замърсени райони, както и на безработни, социално слаби, наркозависими, инвалиди, имигранти и роми.

Предвижда се да бъдат закупени два подвижни диагностични центъра, оборудвани с най-съвременна апаратура, които ще посещават проблемните региони веднъж на всеки два месеца. „Те ще остават там за период  от 5 – 8 дни, през които лекари от всички специалности ще преглеждат местните жители. Целта ни е да преглеждаме по 40 -50 души дневно. Когато бъде диагностициран сериозен здравен проблем пациентът ще бъде откарван в някоя от атинските болници, с които в момента изграждаме мрежата на сътрудничество”, посочи отговорникът на програмата и хирург-ортопед Панайотис Кулуварис.

Той заяви, че на някои от островите първоначално не са приели на сериозно опитите на поликлиниката да се свърже с тях. Показателен за острата нужда от осъществяването на програмата е фактът, че на много от отдалечените острови никоя от жените не се е подлагала никога на мастография и ПАП-тест.

Както посочи председателят на управителния съвет на фондацията Андреас Дракопулос, „детето е в основата на нашето внимание”. Затова от фондацията подпомагат центъра за защита на детето „И митера” (Майката). Става дума за средства, с които се ремонтират помещенията, строят детски площадки и се наема допълнителен персонал: лекари, социални работници, помощен персонал.

Според директора Димитрис Везиракис миналата година в дома са били приети 665 деца. Днес се подпомагат 470, от които 170 са приютени в помещенията на дома.

Категории: Общество криза благотворителност фондация Ставрос Ниархос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus