Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Болница спря приема на новородени заради епидемия с три смъртни случая

13 Ноември 2012 / 20:11:51  Анастасия Балездрова
2460 прочитания

Ръководството на  солунската болница „Папагеоргиу” прекъсна временно приема на новородени в интензивното отделение. Причина за това решение бяха трите смъртни случаи на новородени, които бяха предизвикани от зараза бактерията клебсиела.

Поне още четири, а според някои източници шест новородени, които са били лекувани в интензивното отделение също са били заразени с бактерията. Въпреки че съмненията за проява на вътрешноболнична епидемия възникнаха още в събота, ръководството не затвори отделението. В същото време обаче нареди превантивен прием на антибиотици за останалите новородени, които са били приети за лечение.

GRReporter се свърза с епидиомиолога и специалист по инфекциозни заболявания Сотирис Циодрас от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Решението за спиране на приема на нови пациенти в отделението на болница „Папагеоргиу” бе взето по настояване на Центъра.

„Бактерията клебсиела нормално се намира в човешките черва.  По всяка вероятност тя се е разпространила в болницата, но все още не знаем дали се е намирала там или я е донесло някое от децата”.

Сотирис Циодрас обясни, че когато навлезе в кръвта бактерията може да предизвика пневмония и дори сепсис”. Според него разпространението й става много бързо, когато не се спазват правилата за хигиена. Освен това тя е изключилно устойчива на различни антибиотици.

В дадения случай „трябва да се предприемат строги мерки за хигиена, дезинфекция, болните да се лекуват в изолирани помещения, помещенията да се почистят внимателно и да се поддържа много добра хигиена на ръцете”.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията трите новородени, които не са успели да се преборят със заразата са били родени преждевременно, теглото им е било под нормата и са имали допълнителни заболявания.  

Епидемиологът поясни, че такива случаи са чести в интензивните отделения и най-вече в тези с новородените. „Само в половината от случаите успяваме да открием откъде е започнала епидемията. Мерките за хигиена са от решаващо значение, за да бъде прекъсната от самото й начало”. 

Категории: Общество болница епидемия бактерия клебсиела новородени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus