Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бойкот на служителите затваря Пощенска каса

16 Януари 2013 / 17:01:16  Виктория Миндова
1058 прочитания

От петък 11 януари клоновете на Пощенска каса (ТТ) в цяла Гърция останаха затворени за гражданите, след като служителите обявих бойкот на процеса по приватизация на държавната банка. Те искат от правителството да даде гаранции, че няма да има уволнения, когато банката премине в частни ръце.

“Няма да отворим Пощенска каса, ако уволнят дори един от нас”, каза за GRReporter главният секретар на Георгиос Евдоксиадис. Планът за преструктуриране на банката включва разделянето й на “добра” и “лоша” част по модела на ATEbank (Земеделската банка). Въпреки, че приватизацията на  ATEbank се смята за успешна, Евдоксиадис и колегите му са на друго мнение. “75 милиона евро за Земеделската банка беше подарък за Пиреос. Дори недвижимата й собственост имаше по-голяма стойност”, оценява синдикалистът и допълва: “Няма да позволим това да се повтори с Пощенската каса”.

Най-големият проблем за служителите в банката е задържането на работните места. Преди две години служителите в Пощенска каса бяха малко над 2000. Последвалото им сливане с “добрата” част на банката на Лаврендис Лаврендиадис е повишил техния брой с над 1000 души. Според първоначалния план на правителството за Пощенска каса 500 от общо 3200 служители сега трябва да бъдат освободени.

Националната банка на Гърция, Eurobank, Alpha bank и Attika bank дадоха оферти за покупката на държавната финансова институция, които в началото на 2013 бяха оттеглени. Планът за преструктурирането й трябва да се задвижи от финансовото министерство и от Гръцкия фонд за финансова стабилност, които все още не са обявили крайния му вариант.

Синдикатът на служителите в банковия сектор (ОТОЕ) организираха 24-часова стачка в знак на солидарност с протеста на служителите на Пощенска каса. Всички банкови клонове в страната останаха затворени в сряда 16 януари. Около 500 души от сектора организираха митинг пред централната сграда на Пощенска каса в Атина, който посетиха членове на леви политически организации. На трибуната на стачкуващите се изправи и главният секретар на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) Алека Папарига. Тя подкрепи протеста на банковите служители и говори за създаването на комунистически капитализъм, в който всички ще получат работа, заплата и справедливост.

Митингът прерасна в протестно шествие из Атина, като първа спирка на разярените банкови служители беше сградата на фонда за финансова стабилност. Негодуващите стачници блокираха улица Академиaс и изискаха среща с председателя на фонда Аристидис Томопулос, който не беше в офиса си по това време. Стачниците заявиха, че няма да си тръгнат докато управлението на фонда не им определи среща за същия ден. След едночасови преговори синдикалистите си извоюваха среща на четири очи с Томопулос, от който очакват да ги информира за точния план на идващото преструктуриране на банката.

Протестът продължи до финансовото министерство, където членове на ОТОЕ се срещнаха с представители на министър Янис Стурнарас. Според последната информация министерството прави опити да гарантира работните места на заетите в Пощенска банка след нейната продажба. Най-вероятният сценарии остава създаването на програма за доброволно напускане. С нея ще се даде допълнителен финансов стимул на дългогодишните служители да напуснат банката, малко преди пенсионна възраст.

Въпреки несъгласието на служителите в сектора, процесите по преструктуриране на гръцката банкова система продължават. Ограниченият пазар и проблемите с ликвидността принуждават финансовите институции да намалят оперативните си разходи. След сливането на Националната банка на Гърция и Eurobank, ще последва съкращение на персонала в страната с 20% и в клоновете в чужбина с 25%. Освен консолидацията, от тази седмица банките в средиземноморската страна имат и частни надзорници (monitoring truste). Те ще следят за правилното разпределение на средствата от рефинансирането на банките според Меморандума за финансова помощ. Надзорът над Националната банка на Гърция и Eurobank се поема от Grant Thorton. За Пиреос тази роля се поема от KPMG, а за Alpha bank от Mazars, съобщава Вима.

Категории: ОбществоПазариКомпании Пощенска каса Гърция банки стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus