Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бракониери тровят лисици, за да не им пречат на лова

20 Януари 2012 / 20:01:50  Виктория Миндова
5460 прочитания

Над двадесет отровени лисици бяха открити в района на Фтиотида за по-малко от месец, установи екологичната неправителствена организация Калисто. Случаят не е откъслечен и проблемът с умишленото тровене на диви животни е дългогодишен, независимо че в страната има забрана за използване на отрова като средство на лов от почти 20 години. GRReporter се свърза с еколога Георгиос Илиопулос от Калистро, за да даде повече светлина по случая и да се опита да обясни защо хората тровят дивите животни, като умишлено разрушават допълнително естествените екосистеми.

Колко често регистрирате подобни случаи?

За съжаление трябва да кажа, че това е често срещано явление и то не само в района на Фтиотида, ни в цялата страна. В конкретния район обаче имаше подобни инциденти както миналата, така и по-миналата година.

На какво се дължи това явление?

Има три основни причини, защо хората слагат отрови за диви животни. Първата е, когато стадата биват нападани от диви животни, най-често вълци и животновъдите искат да предпазят стоката си. Тези случаи вече са изключителна рядкост. Последният инцидент във Фтиотида не се дължи на подобни подбуди, защото в няма никакви ферми или животновъдка дейност в района, в който бяха намерени отровените лисици.

Втората причина, поради която хора най-често тровят диви животни е когато при инцидентите между кучета пазачи на стада и ловджийски кучета. Когато ловният терен е в близост до стада или друг тип животновъдка дейност се случват инциденти между двата типа кучета. Кучетата-пазители на стадата чувстват заплаха когато ловджийските им събратя са в близост и много често ги убиват. Като отмъщение за убитите кучета, които много често са и доста скъпи (между две-три хиляди евро) ловджиите слагат отрова около районите където обикалят и стадните кучета. Тази вендета е добре позната и е доста трудно да се преборим с нея.

Третата причина, поради която намираме мъртви животни отново е свързана с ловците. Много често те смятат, че лисиците пречат на лова и нарочно слагат капани с отрова, за да ги премахната преди да пуснат кучетата. Когато ловът е за зайци например, а кучето надуши лисешката след то се отклонява и погва погрешната жертва.

Затова най-често убиват лисици, така ли?

 Вижте не става въпрос само за убити лисици. Ловът на лисици не е забранен, но ловците не искат да ги прострелват, защото кучетата им надушват кръвта и се концентрират повече към тях, отколкото другите животни като зайци и т.н.

Лисиците биват отравяни и тази смърт за животното е изключително мъчителна. Виждал съм какъв е краят на диви животни, които са поели натровени уловки и не сме успели да ги спасим. Трябва да ви кажа, че животното агонира. Жертви са вълците на подобни практики, както кучетата на овчарите.

За животновъдите трябва да знаете, че овчарските кучета са изключително важни. Те само са приятели на човека, но реално му помагат в дейността. Когато едно такова куче бъде отровено, освен моралното престъпление, има последствия и за селскостопанската дейност. Овцете или друг тип стадни животни остават непредпазени и изложени на реалната опасност да бъдат нападнати от вълци или други диви животни. Тези загуби вредят сериозно на поминака в определени райони. Един животновъд може да загуби дори десет кучета, които са му важен помощник в дейността.

Какви други последствия има?

Умрелите вече животни биват изяждани от различни други хищници и както разбирате има и вторично направяне. Лешояди, гарвани и други хищни животни се хранят главно от трупове и проблемът се умножава и надхвърля далеч три-четири отровени лисици.

Има ли наказание за нарушителите, които тровят животни?

Нарушителите могат да бъдат подкарани под отговорност според Наказателният кодекс. От 1993 има забрана за използването на отрова за лов на диви животни. Когато има доказателство, че е убито домашно животно обвинението може да се представи като нарушение на частната собственост. Както разбирате е много трудно да се докаже вината на конкретно лице, защото всеки може да мине, да поръси отрова без да бъде установена самоличността му. Трябва да има постоянни проверки, за да се хванат поне двама от нарушителите и да бъдат осъдени публично, за да могат да станат назидание за останалите ловци, които използват примамки с отрова.

Разбирам, че главен източник на проблема са ловците. Влизали ли сте в контакт с ловджийските групи в проблемите райони, за да разрешите темата с поставянето на отровени примамки?

Не всички ловджии правят този тип нарушения. Всъщност са доста малко. Затова не трябва да опетняваме целия бранш. Повечето ловджийски групи действат в рамките на законно разрешения лов. Даже някои от тях ни помагат в работата. Има за съжаление така наречените  „черни овци”, които извършват тези нарушения и те трябва да бъдат отделени от общата маса и да понесат наказанията си. В Гравена например миналата година ловджийската група от района ни помогнаха да разчистим района от бракониерски капани.

Вие представлявате неправителствена организация. Каква е ролята на държавата, така че да се ограничат или премахнат напълно тези практики?

Категории: Общество лисици ловджии бракониери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus