Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брускети с гъби

19 Септември 2014 / 10:09:06  GRReporter
1386 прочитания

Даниел Лахана

Есента наближава и е белязана от множество фестивали на гъбите (sagre) в различни региони на Италия, като провеждащите се тази седмица в Борготаро, Парма (Емилия Романа), Порденоне (Фруили-Венеця-Гиулия), Ориоло Романо, Витербо (Лацио), са само някои от тях.

Повечето хора вече ще знаят, че „bruschetta” произлиза от глагола „bruscare”, който на римски диалект означава „пека върху жарава”. Днес, когато говорим за брускета обикновено я асоциираме с топинг от домати, билки, чесън и зехтин, но съществуват и много други варианти, включително и днешния, който се възползва от наличието на голямо разнообразие от гъби през този сезон.

Ако не можете да намерите сушени или пресни манатарки, които се отличават с особено характерен вкус, можете да използвате друг вид гъби с богат вкус.

                                                                          ***
РЕЦЕПТА

(4-6 порции за предястие)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Предварително накиснете сушените манатарки за 30 минути в топла вода. Изплакнете ги и ги изцедете (можете да запазите течността, в която са киснали и да я използвате за приготвянето на бульони, макаронени изделия или ориз). Нарежете гъбите на едри кубчета.

Почистете печурките или другите гъби и ги нарежете на кубчета, включително и пънчетата. Загрейте олиото и маслото в голям тиган на средна температура и добавете чесън и люта чушка/чушки. Когато чесънът се оцвети леко, извадете го, както и лютата чушка.

Добавете двата вида гъби, намалете огъня и гответе, като разбърквате от време на време, за около 5 минути. Добавете нарязаните подправки, сол и черен пипер. Гответе още няколко минути, като разбърквате.

Засилете котлона и добавете виното, оставете го да се изпари и след това намалете котлона. Продължете готвенето, като разбърквате от време на време, до готовност на гъбите.

Наредете филийките хляб в тава за печене и я поставете на най-горния рафт на фурната, която предварително сте загрели до 230°C (450°F, степен 8 за газ) и оставете хляба да се запече леко (6 - 10 минути), като обръщате филийките от двете страни, ако е необходимо.

Разстелете гъбената смес отгоре и гарнирайте с люспи пармезан.

Сервирайте, ако ви харесва, със зелена салата и домати, като предястие.

Освен това, може да използвате така приготвените гъби като гарнитура към месо, наример пържоли на скара, или дори да добавите няколко супени лъжици сметана и да ги поднесете върху паста, като сос.

Buon Appetito! (Да ви е сладко!).

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus