Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Будният вулкан на Санторини

11 Септември 2012 / 11:09:57  GRReporter
2936 прочитания

За 15 месеца под вулкана на остров Санторини се е натрупала около 10-20 милиона кубични метра магма, казват учени от Оксфордския университет цитирани от списание Nature Geoscience. От януари 2011 до март 2012 магмата се е увеличила и размерът и е  петнадесет пъти по-голям от Олимпийския стадион в Лондон. Натрупването на магмата е еквивалентно на 10-20-годишно развитие на вулкана, а подземните промени са довели до деформация на повърхността на места между 8-14 сантиметра. Гръцките учени от своя страна предават, че данните от април 2012 са по-обнадеждаващи. Интензивната сеизмична активност стихва, а издуването на терена в околността не се увеличава.

“През януари 2012 в Санторини бяха отбелязани над 120 земетресения, които са по-големи от 0,5 по скалата на Рихтер. През февруари те бяха само 25, а през март земетресенията от този мащаб бяха само 15. През април тези ръстове бяха между два и четири”, казва пред Етнос ръководителят на Националния научен комитет за наблюдение на санторинския вулкан Космас Стилианидис. Изследванията на вулканичния остров се провеждат от учени от различни университети. Ръководител на международния екип е преподавателя от Оксфордския университет Мишел Паркс. Той си сътрудничи с колеги от университетите в Атина и Бристол, както и от Националния технически университет в столицата. Измерванията се извършват с различни сензори и GPS-устройства.

Резултатите от проучването сочат, че през 2011 дейността на вулкана е била най-динамична от последните 60 -70 години. Последните регистрирани изригвания са били през 1925, 1939 и 1950.
“Данните са много показателни, че новото вулканично разширяване е единствения значим случай след избухването на вулкана в периода на 1939-1941 и малко по-късно”, казват гръцките учени. Те са категорични, че ако процесът бе продължил обемът на разтопената скала щеше да достигне до нивата на предишните изригвания. Учените обясняват, че подобен обем насъбрала се магма при активни вулкани не водят до изригвания, но има и изключения като вулкана Монсерат в Карибите. Въпреки това, учените смятат, че няма причина за тревога за момента.

“В периода, който проучването на Оксфорд разглежда от началото на 2011 до началото на 2012 наистина имаше разширяване на вулкана. От април до днес обаче нещата се промениха”, подчертава Стилианидис. На същото мнение е и неговия колега Георгиос Вуюклакис: “Явлението се появи през януари миналата година и започна да отшумява през февруари 2012. Постепенно се възвръщаме към нормалното си състояние”. В последните 20 години вулканът бе с код “зелено”, което означава, че е в спящо състояние. През 2011 неговият код стана “жълт” - наблюдават се силна сеизмичност, деформация на повърхността, промени в химическия състав и температурата на течностите произведени във вулкана. В момента тези процеси отшумяват. Вуюклакис казва, че една част от магмата около 15 кубични метра се измества към по-плитки почвени слоеве близки до повърхността. Тя е достигнала на около четири километра от повърхността на земята по северната част на района Неа Камени и е предизвикала някои изменения. Въпреки това, засега няма място за безпокойство, че красивият остров Санторини може бъде залят от гореща лава.

Категории: Актуално Санторини вулкан магма сеизмичност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus