Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Центърът на Атина може да бъде спасен

19 Март 2012 / 17:03:33  Анастасия Балездрова
1088 прочитания

Предложенията си за преодоляването на кризата в центъра на Атина представиха днес членовете на Гръцкия икономичеки и социален съвет. Според тях причините за нейната поява и развитие са много и различни и в никакъв случай не се дължат единствено на икономическата криза, която прото е задълбочила проблема.

През последните години историческият център и други квартали в сърцето на гръцката столица загубиха градските си функции. Онези от жителите, които можеха да си го позволят се преместиха към предградията, а центърът бе превзет от представители на маргинални общности. Това доведе до повишаването на престъпността и в резултат започна упадъкът на търговската и предприемаческата дейност, както и на особено важния за Гърция туризъм. Много изоставени сгради се превърнаха в убежища на наркозависими, повиши се проституцията, и заедно с напливи от нелегални имигранти направиха много от най-централните места в центъра почти непроходими.

Според членовете на съвета едно обикновено саниране на някои от старите сгради и „украсяването” на площади и улици не са достатъчни, за да решат проблема, който те описват като „извънредна ситуация”. И така, какво предлагат те?

На първо място в списъка им фигурира подпомагането на предприемачеството. Средни фирми, които ще бъдат създадени от млади хора с новаторски идеи и няма да бъдат базирани на финансиране от държавата и респективно под неин контрол. Целта е създаването на фирми, които ще могат да оцелеят в тежки пазарни условия. За тази цел от съвета предлагат включително намалено облагане с данъци за някои категории отдлени предприемачи, отмяна на задължението за плащане на някои общински такси при определени условия и премахване на ограниченията по отношение на видовете дейности.

За туризма те предлагат да бъде преразгледан планът за представянето на Атина и подкрепата на инициативите, които се предприемт от професионални съюзи и граждански организации в тази насока. Необходимо е създаването на повече пунктовеза информация за туристите, както и на условия за вътрешен туризъм. Едно от интересните предложения в тази насока е създаването на туристически пакети, които ще съдържат престой, храна, покупки, посещения в театри, галерии, културни фондации и други. Смята се, че те биха привлекли туристи от Кипър, както и от околни на Атина региони, които имат лесен достъп до града с автомобилен или железопътен транспорт.

Сред мерките за справянето с престъпността се посочва най-веч засилването на полицейските патрули и преследването на нарушителите на закона. Между тях се упоменават и онези от собствениците на апартаменти, които ги дават под наем на нелегални имигранти напълно незаконно. В много случаи в един апартамент живеят десетки имигранти, като всеки от тях плаща отеделен наем.

Други мерки са ограничаването на нелегалната търговия по улиците, незабавното унищожаване на конфискуваните стоки, патрулиране на районите, в които събират продавачи на незаконни стоки и по-строги наказания за магазините, които участват в техния трафик.

Не на последно място те поставиха участието на обществото. Гражданите биха могли да помогнат чрез предоставянето на доброволски дейности като заснимане на стари и занемарени сгради, участие в патрули, почистване на исторически паметници, улици, площади, тротоари и организиране на разходки в града. 

Според членовете на съвета една от най-сериозните мерки трябва да бъде съживяването на пазара на имоти в центъра. 

Категории: Общество Атина център криза престъпност мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus