Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Червени, бели и сини – суперхраните на юли

07 Юли 2013 / 14:07:03  GRReporter
1378 прочитания

Юли вече дойде и е идеалното време да добавим в менюто си сезонните плодове и зеленчуци. И тъй като винаги е интересно да си играем с цветовете, нека сложим на масата суперхрани в червено, синьо и бяло. Какъв цвят предпочитате?

Диня

Сладка, сочна и прохладна, динята мирише на лято. Що се отнася до хранителната й стойност, динята е богата на ликопен, антиоксидант, който може да помогне при предотвратяването на рак и сърдечни проблеми, както и да укрепи естествената защита на кожата. През един горещ летен ден няма нищо по-добро от това да разрежете една диня и да я изядете, но можете и да я съчетаете със сирене и джоджен, за да добавите сладък вкус на една солена салата.

Домати

Доматите, точно както дините, са богати на ликопен, който се съдържа в червеното цветно вещество и има антиоксидантни свойства. Освен това са добър източник на витамин Е и на ниацин. Насладете им се – пресни в салата, като сос или като част от много рецепти. За нещо леко и лятно, опитайте салата с домати или студената супа гаспачо.

Ягоди

Ягодата може да е малка, но принадлежи към най-важните суперхрани. Тя е един от на-важните 20 плодове с антиоксидантни свойства и е много добър източник на манган и калий. Само една порция съдържа повече витамин С от един портокал. Насладете им се като плодова салата, върху тарталета или като ледено сорбе или смути. Изборите са безброй.

Малини

Освен че са много добър източник на витамин К и магнезий, малините създават усещането за засищане. През лятото са точно онова, което е необходимо, за да не прекалите с храната. Ядейки малини, помагате на организма си да запази здравословно тегло. Богати са на растителни фибри, които създават усещането за запълване на стомаха и което ни пречи да поемаме повече храна. Малините са идеални за десерти, тарталети или като сладко. Лятото е един много добър сезон, за да опитате ледена супа от малини.

Личи

Това е един тропически плод, който идва от югоизточна Азия. Кората му е червена, а вътрешността –бяла, сочна, със сладко-кисел вкус.Има малко калории и е богат на витамин С, съдържа и калций, фосфор, желязо, натрий, калий. Личи се яде пресен, като десерт или в плодова салата. Можете да го сложите в сладолед, заедно със сметана, или да го направите на компот. Можете да го намерите и изсушен.

Чесън

Чесънът е една от най-добрите храни за сърцето, Известно е, че употребата на чесън снабдява организма с вещества, които помагат на отпускането на кръвоносните съдове и увеличава кръвоснабдяването. И това означава, че чесънът може да играе роля в намаляването на опасността от сърдечни болести. Можете да го включите в много рецепти, на фурна, на тиган или в тенджера, както и в сосове. За да намалите подчертания му вкус, опитайте да го опечете на скара.

Бели праскови

Вкусни, прохладни и хранителни- белите праскови са богати на растителни влакна и на витамин С. Съдържат и протеини, захар, витамин Е, много антиоксиданти, фосфор, желязо и калций. Насладете им се пресни, в плодови салати или в кисело мляко, за закуска или като конфитюр, сладко или компот.

Боровинки

Боровинките са може би най-важната синя суперхрана, с безброй ползи за здравето. Богати са на антиоксиданти, съдържат калий, магнезий, фосфор, неорганични киселини, метални соли, пектин и растителни влакна. Заради хранителната им стойност са важни в превенцията на рак, сърдечни и мозъчни заболявания, важни са за зрението и за отделителната система. Можете да ги сложите в плодови салати както и на сладкиши, кексове или в млякото си.

Къпини

Къпините са още един плод, богат на антиоксиданти, имат и свойства, забавящи остаряването. Съдържат значителни количества растителни влакна, калий, манган и още много хранителни съставки. Не само сочната сладка част на плода е полезна, семената на къпините съдържат полиненаситени мазнини, които допринасят за подобряването на сърдечното здраве. Предпочитайте по-тъмните къпини, в плодови салати, в прясно или кисело мляко, в кекс или сладкиш.

Смокини

Смокините съдържат витамини А и В6, както и тиамин, който помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия. Добър източник на диетични фибри, които ни карат да се почувстваме заситени и помагат на храносмилането. Смесете изсушени смокини с мед и орехи, добавете ги в домашния кекс или мъфини, или в мюслито за закуска. Когато са пресни можете да ги сложите в салатата си, или да направите сладко от смокини

Патладжан

Патладжанът съдържа важни хранителни съставки и има малко калории. Намалява нивото на холестерол в кръвта, подпомага функционирането на мозъка и предпазва сърцето, както и защитата на тялото ни от свободните радикали. Някои го предпочитат пушен, други печен, на пара, с къри, туршия или сушен и пържен като снакс, може да го добавите в ястия с месо. Не забравяйте, че колкото по-малко го готвите, толкова повече запазва хранителните си свойства, затова избягвайте дългото пържене. Ако искате да намалите малко горчивия му вкус, натрийте го със сол и го оставете 30 минути, преди да го сготвите.

Категории: юли суперхрани червено бяло синьо ягоди домати малини къпини боровинки чесън смокини праскови личи диня патладжан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus