Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четирите планини, които прегръщат Атина

02 Март 2013 / 18:03:27  GRReporter
4250 прочитания

Долината на Атина е най-южната, най-голямата и най-облагодетелстваната в сравнение с другите две в Атика. Оградена е от три страни от високи планини и хълмове и –поне някога - е била известна с прочутия си климат. На юг се снижава към морето, създавайки дантелените брегове на Сароническия залив.

Имитос, Пендели, Парнита и Егалео са „пазачите” на Атина, планините, които я прегръщат, снабдяват я с  необходимия кислород и я разхлаждат. Четири планини, всяка различна от другата, със свои черти, природа и значение за града.

Парнита

Парнита е най-високата планина в Атика, на север от Атина, с най-висок връх Карамбола (1413 м.). Покрита е с борови гори в ниските части и с ели във високите. През зимата се покрива за известни периоди със сняг. Обявена е за район със специално природно значение и е включена в мрежата Натура 2000.

На един от върховете- Мавровуни  е построено Казиното на Парнита, до което може да се стигне с автомобил или лифт. Функционират и хижите Бафи ( www.mpafi.gr ) и Флабури ( www.flabouri.gr ).

Имитос

Имитос се намира в източната част на долината на Атина и се разпростира до Агия Параскеви  и Глика Нера на север и до Вула и Вари на юг. Разполага с големи зелени площи, а най-високият й връх е Евзона (1026 м.).

Планината е пряко свързана с историята на древна Атина и според откритията и историческите извори в областта на планината е имало светилища. В западна й част е имало кариери за мрамор, който бил използван за строежа на паметници през елинистическия и римския период.

Въпреки всичките опити да се „стъпи” отгоре й, въпреки строителството без правила и катастрофалните пожари, Имитос все още разполага с богата растителност и разнообразната си флора и фауна, които я превръщат във важен биотоп в Атика.

Пендели

Днешната планина Пендели някога се наричала Врилисос и най-голямата й височина е 1109 м. Тя разделя долината на Атина  от Маратонското поле, долината Месогея и залива Петалион на изток. Дължи славата си на мраморните си кариерите. Прочутият мрамор от Пендели се използвал в античността  през класическата епоха на Перикъл за строежа на  паметници като първия Партенон на Акропола, както и през XIX век  за съвременните сгради. Макар че някога Пендели е била известна с богатите си борови гори и хладните си води, тази планина изгуби на два пъти голяма част от красотата си от пожарите в края на 90-те години и е заплашена от безразборното строителство, което се качва все по-нависоко по склоновете.

Егалео

Егалео е естествената граница на Атина, Пирея и Западна Атика с най-висока точка 468 м. В подножието му се намират Егалео, Агия Варвара и Хайдари, както и райони от Пирея, Коридалос, Керацини, Перам и Никея. Някога била покрита с гори е представлявала истински „музей” на флората и фауната на Атика, а днес са останали малко от планинските борове. Една от тях е гората, която покрива Агия Варвара.

От планината Егалео царят на персите Ксеркс проследил загубата на огромния си флот от малкото кораби на атиняните по време на морската битка при Саламина.

Да хванем ... горите

Въпреки големите разрушения, предизвикани от пожарите и безразборното строителство планините на Атина ни предлага оазиси на зеленината и места където можем да се забавляваме по различен начин.

Вижте някои от интересните места в атинските планини.

В гората на Имитос можете да се разхождате и да карате велосипед, а асфалтираният път стига до върха. Ако искате да спрете и да пийнете нещо разхладително, спрете в заведението в Калопула, община Кесариани. Забележителни са и пещерите на Имитос. Най-важната и голямата е Кутуки, която се намира в източната част на планината, над Пеаниа.

В Пендели се намира едноименната обсерватория, която е част от Националната обсерватория на Атина и е основана през 1959. Организират се обиколки, вечерни наблюдения на небесния свод ако метеорологичните условия позволяват, често се организират и посещения на ученици.  Много интересна е пещерата Амомон (пещерата на непорочните). В нея се намира една от главните антични мраморни кариери, както и две византийски църкви. Достъпът до пещерата до една определена точка е с транспорт, а след това само пеша.

В Парнита, в хижите Бафи (надморска височина 1160 м.) и Флабури (надморска височина 1158 м.) могат да се подслонят общо 100 души, а планинските походи са особено популярни ( www.parnitha-np.gr/oreivasia.htm ).

Категории: Атина Атика планини Пендели Имитос Парнита Егалео
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus