Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter изтълкуваха с точност резултатите от изборите на 6 май

16 Май 2012 / 09:05:37  GRReporter
1440 прочитания

„Какво смятате, че ще се случи в Гърция след изборите” попитахме читателите на GRReporter след обявяването на техните резултати преди седмица. А те бяха поне изненадващи и плашещи в много голяма степен.

Нова демокрация загуби, въпреки че спечели най-високия брой гласове. За пръв път ПАСОК се озова на трето място в класирането след радикалната левица СИРИЗА, която също за пръв път зае мястото на основната опозиционна партия. Крайнодясната партия Златна зора, чиито членове разменят помежду си фашистки поздрави успя да влезе в парламента, след като за нея гласуваха над 400 000 гърци.

Читателите на GRReporter успяха съвсем точно да усетят пулса на събитията. И в трите езикови версии те бяха категорични, че споходената от тежката финансова криза страна попада в мрежите на една мащабна политическа криза, изходът от която е неизвестен. 55 на сто от читателите в българската, 45 от тези в гръцката и 57 на сто в английската версия на сайта са се съгласили с мнението, че сформирането на кабинет няма да бъде възможно и гръцките гласоподаватели ще бъдат отново изправени пред избирателите урни.

Изненадващ до известна степен, но и показателен е фактът, че вторият по ред отговор, който са избрали читателите е, че военните ще вземат властта, за да запазят сегашното статукво. Такова е мнението на 21 на сто от отговорите в българската и 35 на сто от тези в гръцката и английската езикови версии на GRReporter.

Сигурността, че Нова демокрация все пак ще успее да сформира проевропейски кабинет са споделили 16 на сто от читателите в българската, 15 на сто в гръцката и 9 на сто в английската версия на сайта.

Най-малко поддръжници има мнението, че левите сили ще успеят да се коалират на антиевропейска основа. Най-много отговори в полза на тази въжможност има в гръцката версия – 15 на сто, следват читателите на английската с 9 на сто и тези на българската – с 8 на сто от гласовете.

След десет мъчителни дни, през които се оказанапълно невъзможно да бъде постигнат консенсус и да надделее общественият интерес, лидерите на гръците партии на практика изправиха страната пред нови избори. Затова и нашият въпрос не би могъл да бъде по-различен от: Какво очаквате да се случи в Гърция след следващите избори?

Категории: ОбществоПолитика анкета избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus