Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter казват "Да" на великденските пости

20 Март 2014 / 16:03:35  GRReporter
1025 прочитания

Наближава най-големият християнски празник, Великден, и по този повод ви попитахме дали спазвате свързаните с него пости. Окончателните резултати от анкетите на трите ни езикови версии са много интересни.

На българския ни сайт отговорите се разпределиха в четири групи, чиито резултати са много близки: 28% от нашите читатели спазват великденските пости, защото са здравословни. 27% постят само по време на Страстната седмица. 26% не постят, защото не са религиозни, а 19% смятат, че икономическата криза и без това намалява блажните храни на трапезата ни.

Цели 39% от английскоговорящите ни читатели оценяват ползата от постите само от здравословна гледна точка. 33% пък смятат че постите са само за религиозни хора и поради това не ги спазват. На кратък пост през Страстната седмица се отдават 19%. Явно е, че Европа и Америка излизат от кризата, защото едва 9% я посочват като причина за постоянен "пост".

На гръцката версия на сайта ни резултатите са доста по-изразителни. 52% от читателите постят през Страстната седмица, с което показват колко силни са християнските традиции в нашата южна съседка. За 21% от далите отговор, кризата се усеща много силно и отчетливо и неминуемо дава отражение върху качеството и количеството на храната на тяхната трапеза. Само да припомним, че безработицата в Гърция мина 20% и последните дни предизвика протести сред гражданите на тази държава. 17% отговарят, че грижата за здравето им е водеща при решението им да постят, а 10% не спазват този религиозен хранителен режим, защото не се считат за вярващи.

Завистта (Дяволът отдясно) и преодоляването й чрез Пост и Молитва (Ангелът в средата), стенопис от църквата в Чуковец

Освен по религиозни причини, постът има и своите здравословни основания, които никак не са малко. От религиозна гледна точка се счита, че постът показва решителността на вярващият да се доближи до Бог, да надмогне съблазните на тялото и да извиси своя дух. Смята се, че постът има очистващо за тялото и душата действие. От всички 365 дни през година православните християни постят цели 200 дни. Често постът не е строг, а се позволяват риба, млечни продукти, както и приемането на белтъчини от охльови и морски дарове, които не се смятат за блажни.

От научна гледна точка, постенето, особено сред национални кухни, при които е застъпена употреба на много месни и с животински произход продукти, също има много положителен ефект за здравето.

Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която приемаме като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. води до образуване на киселини в организма, стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки, кока-кола, рафинирана захар, сладкиши, шоколад, компоти, варена храна и др. Свръхпроизводството но киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и др. В този случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. Постоянното окисляване може да предизвика хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, склероза, гъбични заболявания, различни възпаления, язва, рак, остеопороза, чупливост на костите, главоболие, мигрена, ревматизъм, акне и др. Затова е необходимо да се ограничава употребата на храни и газирани напитки, които образуват свръхкиселинност в стомаха.

Човешката кръв е слабо алкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45 и лесно може да се излезе от този диапазон. Балансираното хранене най-добре да бъде с превес на алкалните храни и е следното като съотношение: 60 – 70 % от хранителните продукти трябва да предизвикват в организма основна реакция и 40 – 30 % да имат или да предизвикват кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях и едва 1/3 със зърнени култури и месо.

Става видно, че отдаването на пост и молитва, които водят до изчистване на тялото и намаляване на нивата на стрес, имат своето основание в християнския начин на живот. Дали от религиозни подбуди или от загриженост за здравето, постенето се оказва много полезно.

Със здравословното и умерено хранене винаги печелите. С нашия кулинарен конкурс можете да спечелите и хубави награди. Научете как  и каво можете да спечелите от страницата на кулинарния ни конкурс.

 

Очаквам вашите отговори на новия ни въпрос в нашата анкета: Каква според Вас трябва да бъде европейската реакция на конфликта между Русия и Украйна?

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus