Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждестранните граждани не чувстват заплаха за сигурността си в Гърция

21 Февруари 2012 / 17:02:21  Анастасия Балездрова
1094 прочитания

Наличието на план за евакуация на британските граждани от Гърция обяви външния министър на Великобритания Уилям Хейг. Той направи това разкритие ден преди финансовите министри на страните-членки на еврозоната и представителите на Международния валутен фонд да постигнат споразумение за отпускането на нов помощен пакет към Гърция.

Според министъра британските граждани, които живеят в страната трябва да се регистрират в консулските служби по места, понеже властите планират евакуация, ако Гърция излезе от еврозоната.

Това е един сценарий, който се подкрепя от много чуждестранни и гръцки медии. Много икономисти смятат, че новият спасителен пакет няма да успее да реши финансовите проблеми на Гърция, които може да продължат за повече от следващите десет години.

Уилям Хейг заяви, че спасението на Гърция е въпрос, който занимава самата нея и еврозоната. „Великобритания обаче иска да постави край на несигурността. Ние сме подготвили планове за действие при извънредни ситуации, ако се наложи да помогнем по всякакъв начин на британските граждани, които се намират там”, каза той и допълни, че те получават информация от консулските служби всеки ден.

GRReporter се свърза с двама чужденци, които живеят в Гърция. Един от тях е бившият американски дипломат Брейди Кислинг. Той описа случаите, в които дипломатическите представителства задействат подобни планове.

„Всяко посолство има един план за действие при извънредни ситуации за своите граждани в Гърция или в която и да е друга държава. За всяка страна съществува план, в който се описва броят на гражданите. В случай, че избухне война или има земетресение консулската служба ще трябва да се свърже с тях, за да се организира тяхната евакуация. Но това е една рутинна подготовка. Предполагам, че сега този план ще се актуализира за малката възможност за предизвикането на финансов колапс. Така че това не ми се вижда странно, но би било по-добре да бъде казано по друг начин”.

Според Брейди Кислинг всяко посолство, както и американското има така или иначе база с данните и контактите на своите граждани в съответната страна. „От посолството им изпращат информация и съвети за сигурност, когато има повод за това. Например в дните на големите протести в Атина изпратиха електронно съобщение, с което посъветваха американските граждани да избягват да се намират в района на площад Синтагма, докато траят те. Т.е. системата съществува и въпросът е в това дали съществува вероятността тя да се активизира”.

Бившият дипломат смята, че възможностите за това са малки. „Ще трябва да има проява на много голямо насилие, за да се задейства тази система. Един възможен сценарий е след няколко месеца или година спасителният пакет да претърпи неуспех и Гърция да не може да плаща за неща като аеротранспорт и наземен контрол и изведнъж  да се изолира от останалия свят за един кратък период от време. Тогава би настъпила паника и всички ще се опитват да напуснат страната. Това е само един сценарий, чието изпълнение аз не предвиждам в близко бъдеще. Един сериозен проблем, който съществува в момента е престъпността. За съжаление социалната сплотеност в Гърция в момента не създава солидарност срещу нея. Обирите са нещо като традиция и крадците не се изолират от самото общество. Това е проблем”.

Англичанката Даниел Боулър-Лахана е омъжена за грък и живее в Гърция от години. Тя се изненада от изявленията на Уилям Хейг и каза, че не се чувства застрашена от нищо друго, освен последствията на икономическата криза.

„Аз съм някак оптимистично настроена и не разбирам защо британското правителство вдига толкова много шум. Поне засега аз не се чувствам заплашена от никого тук. Децата ми ходят в едно училище, където съучениците им са от най-различни страни. Има деца от мюсюлмански страни, Русия, Китай. Всички те помежду си са приятели и аз се чувствам добре в тази среда, не усещам заплаха от никого.

Всъщност, ако трябва да се притеснявам за нещо, предвид случващото се в Гърция, това е икономическата криза и дали ще имаме храна. Не ви крия, че по настояване на съпруга ми сме купили около 100 пакета тестени изделия, които сме складирали в килера. Стигнахме до лудостта да купуваме дълготрайни храни. Но не мисля, че има нещо друго, което да ни заплашва”.

Категории: Общество фалит протести евакуация британски граждани Уилям Хейг икономическа криза консулски представителства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus