Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждите туристи предпочитат Родос, а гърците - Пелопонес

27 Август 2010 / 11:08:26  GRReporter
2543 прочитания

Туристите продължават да предпочитат островите из Егейско море за отпуската си и въпреки лошата икономическа ситуация, туристическите агенти са оптимистично настроени, че в края на август ще приключат сезона с по-добри резултати от очакваното.

Началните изводи са, че броят на туристите е леко намалял в сравнение с миналата година и са се променили държавите, от които идват като силно се е увеличил притока на туристи от бившите съветски републики. Председателят на Съюза на туристичеките агенции Георгиос Телонис заяви за Атинската новинарска агенция, че няма големи промени в сравнение с миналата година, но са намалели приходите със 7%-9% като обяснява, че като цяло туристите са намалили броя на нощувките си.

„Това, което се забелязва в Атина е спад на оборота равен на миналогодишния в рамките на 14%-15%” отбелязва главният секретар на съюза на хотелиерите Александрос Василакос. Намалението на приходите от туризма „не е само заради падането на цените на хотелите, но и заради икономическото положение в страните, от които идват туристите, повечето от които се намират в рецесия – някои в по-голяма степен, други в по-малка в сравнение с Гърция” казва г-н Телонис.

От своя страна г-н Василакос отбелязва, че държавата няма никакакво планиране за туризма и уточнява, че „в останалите средиземноморски държави, които могат да бъдат пряко сравнени с нас, имат стратегия по отношение на туризма, поставят си цели и знаят накъде отиват. Ние не сме уточнили какво точно искаме.”

С най-бърз ритъм се развива туристическото движение на Додеканезите, където са се увеличили туристите - на островите Родос и Кос увеличението е над 10%. Това е в резултат на системни реклами от страна на местното управление, но и на бизнесмените от района. Според данни на летище „Диагорас” в Родос през първите две седмици на август туристите са се увеличили с 10,5% достигайки до 170 500 души, докато през миналата година за същия период е бил 154 000 души. За разлика от увеличението на туристите от чужбина, се отбелязва спад на полетите от Гърция към острова със 17%. С точност данните показват, че чартерните полети пристигнали на острова са довели 762 602 души.

Въпреки удара, който беше нанесен върху имиджа на Гърция от немски медии, германските туристи си личи, че не са повлияни от статиите и си остават верни на навика да почиват на гъцките острови и най-вече на Родос. Увеличиха се и туристите от Италия, които през последните две години бяха позанемарили дестинациите към Гърция. За поредна година англичаните също гласуваха „за” Родос, а пристиганията на израелците се увеличиха с 34%. С 55% се увеличиха и френските туристи, но най-впечатлителен е процента увеличение на украинците – 428%, но и на руснаците – 77%. Отбелязва се, че към Родос най-голям спад има в туризма със Словения, Литва, Унгария и Кипър. Въпреки увеличението на туристическото движение на Родос и по другите острови на Додеканезите, приходите са намалели най-вече заради намалението на цените на услугите казват местните бизнесмени, но и заради широко разпространените пакети all inclusive, които отвличат туристите от таверните.

За разлика от Родос и Кос, тази година на Пелопонес се отбелязва спад на движението на туристите с 30% в сравнение с миналата година. „Тазгодишният сезон се развива добре. Отвори се немският пазар, но имаме и много гръцки туристи, за което помогна построяването на пътя към Каламата, но и самолетните връзки с Атина и Солун ” казва председателката на Общинската комисия за туризма Андония Буза. Изводите от този сезон показват, че се е увличил гръцкия туризъм в местността и повечето хора искат да си резервират пакети all inclusive.

Средата на август се оказа, че е период, в който си поеха въздух и на Крит, където в област Ираклио 95% от местата в хотелите и стаите под наем бяха резервирани. Според туристическите агенти на острова, ако се отчете лекия скок на туризма през юли и движението през август и септември, сезонът ще приключи на същите нива като миналогодишните. На Крит се отбелязва, че много от туристите предпочитат да отседнат при приятели и при роднини, а в област Хания много от туристите са предпочели да отседнат в близките села. Според начални оценки оборотът на острова е паднал с 20%, но през август голяма част от хотелите и стаите под наем бяха 100% заети. Отичита се, че в Хания е имало 20 000 посетители повече от миналата година и 4 000 повече автомобили. Само през последната седмица на пристанището на Суда са пристигнали 15 000 пътници и 4 500 автомобили.

За една от най-прекрасните туристически дестинации –полуостров Хакидики прогнозите не са обещаващи – оборотът на туристическите фирми е паднал с 30%, а според прогнозите за следващите два месеца също не съществува място за оптимизъм, казва председателят на Съюза на хотелиеритена областта Григорис Тасиос.

 

Категории: Актуално туризъм родос острови летища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus