Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Църквата предоставя земята си на безимотните

26 Декември 2012 / 14:12:06  GRReporter
1887 прочитания

Послание за надежда, за солидарност с нуждаещите се, и за едно ново начало, символизиращо раждането на Божия син, отправи за Коледа архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним.

Висшият духовник подчертава, че гръцкият народ умее да оцелява в трудни времена, а църквата помага и ще помага, доколкото може, в подкрепа на ближния.

Архиепископът иска от държавата за разреши използването на имуществото на Църквата в полза на народа и предоставя имотите си на тези, които искат да обработват земята или да се занимават с животновъдство.

2013 бе обявена  за Година на общочовешката солидарност от Вселенския Патриарх Вартоломей, който в Рождественското си послание говори за икономическата криза, алчността, бедността и нуждата от подкрепа на хората в неравностойно положение.

Посланието на архиепископ Йероним

«Христос се ражда, славете Го».

«Христос слиза от небесата, посрещнете Го»!

Братя мои и любими чеда на Господа,

«Христос се ражда – носи радост на света» така през тези дни пее народът ни от векове, дори в тъжни и трудни периоди от историята ни. «Христос се ражда», и изгрява пак светлината, която насочва стъпките ни, за да посрещнем надеждата и да придобият нашите очаквания същност, смисъл и цел.

«Христос се ражда» означава да разберем, че Бог става човек и поема по пътя на смиреността и саможертвата, за да открие човекът началото на един нов живот. За да открие всеки начина, правото и възможността да промени себе си и света около себе си.

Пътят, който открива пред нас Христос е път на спасение, надежда и въжделения. И едновременно с това призив за събуждане на съзнанието, за да станат животът ни, светът и утрешният ден по-добри и по-светли.

Нашата родина преживява тежки и болезнени моменти на тревога и несигурност за насъщния хляб на народа и за утрешния ден. Периодът, който преживяваме, е период на изпитание на вярата, на християнските ни ценности, но и на живота ни досега.

Призоваваме всички, всеки според знанията, способностите и таланта си, да помогнем за спасяването на родината, и да подкрепим ближния в нужда, в нашия квартал, на работното място или на улицата. И на първо място нека помогнем на този, който няма работа и подслон. Онзи, който се нуждае от храна и малко топлота. Днес повече от всеки друг път в миналото, е неотложна нуждата да продължим да проявяваме  щедрост, солидарност и доброволна помощ.

Благодарение на благородните усилия на всички нас солидарността и взаимната подкрепа започват вече да добиват плът и кръв, с впечатляващи резултати, като възродихме християнския опит от обществото на любовта. Време е да преоткрием отново църквата като общност на хора, чийто начин на живот е любовта.

«Христос се ражда» сред нас. В един свят, който изглежда рухва и търси някаква светлина, като витлеемската звезда, която да му покаже как да положи ново начало и накъде да поеме.

Нашият народ умее да оцелява в трудни времена и е способен да оползотворява възможностите си и съкровищата, които крият благословената ни земя и море. Умее да използва ефективно труда на работещите, мъдростта на книжовниците, знанията на висшите училища и изследователски центрове. Стига да бъде подкрепен в борбата си и да има надежди и мечти.

И това църквата го знае много добре. Затова винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя духовно и на практика усилията на народа за едно ново начало. Време е да бъдат премахнати препятствията, и да бъде разрешено на църквата да използва в полза на народа малкото й останало имущество. Така че който желае да обработва гръцката земя, като по този начин подпомогне изхранването на народа, както и развитието на съвременни експортни растителни и животински продукти, нека знае, че малкото останала земя, която принадлежи на църквата, ще бъде на негово разположение.

«Христос се ражда» и смисълът на Рождество Христово ни дава правото да помолим гръцката държава да се обърне към нашите съграждани и в тези трудни мигове да загърбим политическите пристрастия, които подкрепят малцинството в ущърб на мнозинството. Дава ни също така правото да призовем тези, които разполагат с богатство, да го използват в подкрепа на нуждаещите се. Неотложна е необходимостта всички да проявим солидарност, човечност, любов и състрадание, и също така от жизнено важно значение е да бъдат подкрепени по всякакъв начин здравеопазването, образованието и изобщо оцеляването на гърците.

Затова нека Рождество Христово тази година стане отправна точка за едно ново начало и за възход на страната като цяло и на всеки един от нас поотделно. Нека не забравяме, че Бог е с нас, бил е и винаги ще бъде.

Щастлива и благословена Коледа».

Послание на Вселенския Патриарх Вартоломей

«Икономическата конкуренция се изостря в световен мащаб и преследването на бърза печалба се представя като главна цел. Печалните последствия от свръхконцентрацията на богатство в ръцете на малцина и на икономическата нищета на големи маси от хора се пренебрегват. Този дисбаланс, който се представя в цял свят като икономическа криза, на практика е последица от моралната криза на хората», посочва в Рождественското си послание Вселенският Патриарх.

Категории: църква архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним послание Коледа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus