Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десет места, където да опитате вкусни морски дарове

16 Февруари 2014 / 13:02:16  GRReporter
5160 прочитания

Предлагаме ви 10 места, където можете да се насладите на автентични рибни блюда, пресни миди и възхитителни морски дарове.

Узери Мицу, Халандри

Това е въплъщението на добрия тиган, както и на икономичните рибни блюда. Тук ще опитате най-добрите пържени скариди, малки по размер и свежи, както би трябвало. Намира се точно на главния площад на Халандри (площад Елефтеротон) е толкова малко, че може би трябва да се изчака малко, за да получите маса. Наскоро ремонтирано, обаче запазва гледката към отворената кухнята и автентичната атмосфера. Информация: Площад Елефтеротон 8, Халандри, тел. 210 6840229.

Аргура, Дзидзифиес

Морските дарове и мидите в най-добрия им вид създава и сервира господин Никос Михаил, в едно просто и красиво място в Калитея. В кухнята има всичко най-свежо и работи много над маринованите версии на морските дарове, винаги с модерен и съвременен вид. Определено трябва да опитате „Мидопсиха”  (мидени ядки) с лимон и морски водорасли, вкусни задушени миди, черно маслено ризото със сепия и разбира се, паста „критараки” с мед и миди. И ако имате късмет, помолете го да ви даде миди с лимон, за максимално удоволствие. Информация: Агисилау 49-51, Дзидзифиес, тел. 217 7173200, www.facebook.com/argouranikos.

Маргаро, Пирея

Таверната на Маргаро от 1944 е известна с барбуните си. Но тук ще опитате и от най-добрите скариди в града, както и раци, винаги на тиган и винаги пресни, направо от рибния пазар. Барбуни, скариди, раци и гръцка салата са единствените ястия в менюто. Информация: Хатзикириаку 126, Пирея, тел. 210 4514226

Узери Ту Лаки, Площад Викторияс

Няма по-централно място от това.  Узери Ту Лаки се намира зад площад Викторияс и сервира главно прясна риба от Кими. Мястото те кара да си спомняш с копнеж за старите хубави квартали на Атина, а кухнята приготвят най-хубавото саганаки със скариди или миди и сирене, особено вкусна е сепията със спанак. Много пресни са и калмарите- пържени или на скара. Информация: Елпидос 16, площад Викторияс, тел. 2108213776, www.ouzeritoulaki.gr.

Траволта, Бурнази

Братята Ляку от месоядството и Base Grill, прескочиха към абсолютното рибоядство и ... Траволта. С модерен поглед обработват мидите и морските дарове, създавайки уникални вкусотии като октопод с шафран и оцет от нар, печени калмари, дакос (сухар) с калмари или спецофаи (яхния от наденички) с наденички от сепия.Всички те пресни уникални на вкус. Информация: АгиуПавлу33 & Аркадияс, Бурнази, тел. 210 5719222.

Раки Мезе, Калитея

Отвори преди около година на мястото на старото Кастелоризо и предлага изключителни морски дарове, готвени, на пара или просто с лимон, за да ги хапнете с  ракията си. Има голямо разнообразие от морски мезета и на много добри цени. Опитайте шишчета от пържен октопод с карамелизиран лук и оцетен сос, калмари с чесън, супа от миди, заедно с много други вкусни опции. Опитайте менюто на компанията, което включва осем различни ястия от списъка и ракия или вино-всичко в неограничено количество. Информация: Елефтериу Венизелу 334, Дзидзифиес, тел. 210 9429027, www.kastelorizo.com.gr.

Лиманаки-Узери Ту Йоргу, Керацини

Историята му е от 1968. Намира се над морето в Керацини, в едно живописно пристанище и владее изкуството на морските дарове. Опитайте специалитетите- кюфтета от октопод, саганаки със скарида, раци, и разбира се миди, октопод,  и ако сте късметлии- салата от морски таралежи. Информация: Лиманаки ДЕИ, Пелопонису и Пропонтидос 1, Керацини, тел. 210 4004721.

Колиас, Палео Фалиро

Само за избрани. Тасос Колиас и рибните блюда са станали почти синоними от около 30 десетилетия. В Палео Фалиро  предлага огромен избор от морски дарове и риби, готвени, печени или сурови. Винаги са пресни, и наличието им зависи от сезона и от ... риболова. Ще намерите миди, които никъде другаде не можете да намерите и ще ги опитате, приготвени по много различни начини. Господин Колиас винаги е там, за да ви помогне в избора. Информация: Булевард Сингру 303 & Димостенус, Палео Фалиро, тел. 210-9408620, www.kollias.gr.

Дурабеис, Пирея

Една толкова историческа таверна не може да липсва от списъка. Историята й води от 1932 и е място за среща както на любителите на морските дарове, както и за „каймака” на Атина.Изключителни специалитети са супата от скариди, пържените раци, много солената с аромат на йод салата от морски таралежи и печените миди, Цените са високи, но историята на мястото и първокласната храна ще ви компенсира. Информация: Акти Дилавери 29, Пирея, тел.210 4122092, www.facebook.com/pages/Dourabeis-Estiatorio/409519999143637.

Мурия, Неа Артаки

Категории: таверна узери морски дарове рибни блюда миди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus