Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте аромата на гръцкото лято

09 Юни 2013 / 14:06:35  GRReporter
4915 прочитания

Лятото- това е слънце, море и лек вятър в градината. Освен това то носи със себе си и прекрасните аромати, които умът ни свързва с най-хубавия годишен сезон и най-прекрасните ни спомени.

Октопод на въглища

Най-характерният образ на гръцкото лятото- това са октоподи, сушащи се на фона на островния пейзаж. После се хвърлят върху въглищата и се сервират с много лимон.

Сцената: на обед, на някои от любимите ни острови, рибарят току що е извадил октоподите от морето и ги удря по скалите. Готвачът взема един от октоподите, които са останали на слънце за съвсем кратко време и го слага върху въглищата. Неоценима гледка...

Плодов сладолед

Снимка www.clickatlife.gr

Сигурно сладоледът от всички видове, вкусове и цветове е любимото нещо на всички през лятото. Плодовият сладолед обаче е нещо специално и уникално, характерно за летните дни и нощи.

Сцената: лятно кино, театър или концерт и един продавач, който да предлага плодов сладолед в пластмасова чашка с характерната сламка. Ако не успеете да откриете някъде тази ретро картина, купете си един плодов сладолед на улицата...

Диня

Снимка www.clickatlife.gr

Всички ние като деца имаме поне една снимка на плажа с парче диня в ръката и лице, заровено в него. Любим летен вкус, лек, богат на вода, с малко калории, динята е е идеалният плод за горещите дни. Разхлажда, подслажда и засища...

Сцената: Изберете една узряла диня, нарежете я на големи парчета и я сложете да се охлади. Насладете й се без да ви пука, че ще се накапете. В идеалния случай прибавете парче пикантно сирене.

Барбуни

Снимка www.clickatlife.gr

„Барбунчето иска биричка, а момичето- море” пее Вангелис Германос и е абсолютно прав. Пърженият барбун е любимо лятно ястие. Ако е пресен, насладата е изключителна.

Сцената: Намерете добра рибна таверна до морето, оставете морският вятър да ви подухва леко, помиришете прекрасния аромат на морето, който се смесва с този на рибата, и оставете ледената бира леко да потече в гърлото ви...

 Бобена салата § треви

Снимка www.clickatlife.gr

От любимите салати през лятото, те се съчетават отлично с летните риби. Фасулът, леко сварен се подправя с много чесън и зехтин, а тревите искат много оцет.

Сцената: Връщате се от плажа, и преди да махнете солта от себе си, се наслаждавате на една чиния салата с риба или месо.

Сардела на въглища

Ароматът на сарделата на въглища се свързва с летните вечери. Без нищо, или в съчетание с чесън и магданоз, тя е най-вкусната риба, която мирише на море. Близо до вълните има друг вкус...

Сцената: Най-добрата сардела ще намерите в Превеза, но ако не можете да стигнете до там, купете си няколко пресни сардели и ги хвърлете върху въглищата. Оставете ги да се изпекат и им се насладете с компания.

Пълнени зеленчуци

Това е любимото лятно ястие, което готви мама. Домати, чушки, тиквички, пълнени с ориз, понякога със стафиди или кедрови ядки, пълнят и стомасите ни.

Сцената: Летен обед вкъщи, много горещ, пълнените зеленчуци са опечени и сервирани леко охладени в чинията ни, заедно с филия пресен хляб. Светото гръцко семейство знае...

Маринована хамсия

Това е най-доброто мезе за узото безспорно. Ароматът на чесън се смесва чудесно с йода и оцета и всичко това заедно пълни устата

Сцената: Каничка узо, пясък под краката, слънцето залязва, хамсията е сервирана в малка чинийка и освобождава летния си аромат.

Смокини

Те са вкусни, големи, зелени, с тъмно кафяви оттенъци. Колкото  по-тъмни, толкова по-сладки. Това е любимият плод на лятото, и макар че е натоварен с вина заради калориите си, мирише на лято. От края на юли до началото на септември ще се насладите на най-сладките смокини.

Сцената: Макар да казват, че сънят под смокиня е тежък, сянката на дървото е неповторима. Намерете едно смокиново дърво, качете се на клоните му, откъснете няколко зрели плодове- и се пазете от млякото, което отделят, защото предизвиква алергия. Разхладете се за малко, наслаждавайки се на сянката и сладостта.

Бяло сладко

Категории: лято аромати смокини барбун октопод хамсия сладолед бяло сладко пълнени зеленчуци диня
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus