Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте най-характерни блюда на кипърската кухня

01 Февруари 2014 / 15:02:37  GRReporter
5946 прочитания

Кипърската кухня е една от най-разнообразните в света. Кой не е ял поне веднъж в живота си традиционния кипърски кебап шефталя и халуми? Освен вкусовете,това, което те спечелва на острова е изключителното гостоприемство. Нека да видим  10  от най-типичните кипърски специалитети и нека за малко да се разходим до острова на Афродита.

Халуми

Както и бялото саламурено сирене фета, така и халуми е международно признато и любимо. В много страни може да се намери печено, със зелена салата, и се смята за изключително блюдо. Това е традиционното кипърско сирене и се яде обикновено печено, пържено или сурово на сандвич. Съчетава се с изключителните местни мариновани във вино колбаси.

Шефталя

Кипърският кебап шефталя прилича на пръв поглед на малки кебапчета, но на вкус е много по-вкусен. Това са малки кюфтенца от агнешка или свинска кайма (или от смес), омесена с много канела, магданоз и лук, които накрая се увиват в агнешко було. Пече се на въглища, или във фурната, и е едно от блюдата, които трябва да опитате.

Лозови сармички купепя

Лозовите сармички, които в Кипър се наричат купепя, се приготвят като традиционните, но вкусът на кимион и лимон е доста силен. Купетя може да са пълнени с ориз или кайма,  идеалния случай агнешка или свинска. Ядат се много горещи, както и студени, съпроводени с изстудено кисело мляко.

Свинско месо афеля

Свинското заема главно място в кипърската кухня, както и агнешкото. За да приготвите афеля, трябва да мариновате малки парчета свинско без тлъстини, във вино, кимион, канела и сух кориандър, и да го варите на тих огън. Съчетайте го с варен ориз, залят със соса от свинското месо.  

Таро

Таро е кореноплодно растение, подобно на картофите, което е много любимо в Кипър. В Кипър се отглежда и се готви още от римската епоха. Среща се и в Гърция, но не е толкова популярно. Обикновено е на яхния, заедно със свинско или пилешко, домати, лук и целина. Много често се готви с картофи вместо с месо.

Яхния от охлюви

Охлювите  са много любими на острова на Афродита. Традиционно се приготвят на яхния с домати, лук, а в миналото – и с таро или картофи.

Равиоли

Равиолите са наследство от венецианците от 15 век. Приличат на италианските равиоли, но са много по-големи, пълнени са с халуми и варени в пилешки бульон. Сервират се в супена чиния, с много бульон, настъргано халуми и пресен джоджен.

Пирожки

Пирожките „купес”  (на гръцки език думата „купа” означава чаша) са специално блюдо, което обикновено се яде като снакс. Приличат на хрупкави кюфтенца, но се приготвят от булгур, който е обвивката на чашата, и с плънка от свинска кайма с подправки. Пържат се в зехтин и се поръсват с лимонов сок.

Друсани картофи 

Едно от най-известните и любими кипърски ястия, които се сервират на семейни събирания. Това са малки картофи, с кората. Пържат се в зехтин и щом се зачервят, зехтимът се маха, а картофите се „друсат” в тенджерата заедно с много едра сол и сух кориандър, за да се смесят добре. Често се „гасят” с червено вино за аромат.

Месо на шиш

Най-известното кипърско мезе. Агнешко или ярешко се режат на големи парчета, нанизват се на шиш и се пекат 2-3 часа на въглища. Най-хубавото на шиша не е само изключителния вкус на месото, но и самото свещенодействие. По време на печенето се пие бира и се хапват мезета- абсолютно необходими елементи на удоволствието.

Не можем да пропуснем и местни специалитети, като питките „флаунес”, които се приготвят на Великден, разнообразните кипърски шишчета с голя пита. Яхнията от булгур, десертът „сусуко”, който прилича на локум, или сиропираните „дамски пръсти”.

Кипърските ястия почти винаги се хапват в съчетание с алкохол. През лятото това е местната ледена бира , а през зимата- местната ракия зивания.

Категории: Кипърска кухня традиционни ястия халуми шефталя охлюви шиш
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus