Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девет съвета как да подготвите дома си за зимата

12 Ноември 2012 / 17:11:06  GRReporter
1653 прочитания

От камината до прозорците и мебелите, домът ни се нуждае от специални грижи, за да посрещне тежкия зимен период.

Отоплението

През зимата няма нищо по-уютно от една камина с пламтящ огън. Въпреки това обикновените камини в дърва губят повечето от топлината, която произвеждат, след като изпращат топлия въздух в комина. В резултат на това димът от горенето на дърва замърсява въздуха.

Ако обаче разполагате с камина, която гори природен газ обмислете варианта да си купите пригодените за нея „пънове”. Ако се отоплявате с радиатори, които се затоплят с нафтова инсталация не забравяйте да освободите въздуха от тях. По време на процедурата радиаторите трябва да са студени. За да избегнете потенциални проблеми по-добре извикайте водопроводчик, който ще направи проверка на цялата инсталация.

Почистете камината

Преди за запалите камината почистете нейната вътрешна част. Дървата отделят летливи газове, които замръзват и се натрупват във вътрешността на комина, като създават много лесно запалими и лепливи креозоти с лоша миризма. Също така проверете дали отворът работи правилно и дали покривът е покрит както трябва.

Загуба на топлина

Понякога радиаторите на парното са горещи, но въпреки това домът ви е студен. Проверете внимателно дограмата на врати и прозорци, за да разберете откъде идва вятърът. Ако дограмата е стара, тя вероятно се е изкривила и пропуска студен въздух вътре. В този случай добре би било да промените старите дограми с нови и с двойни нови и шумоизолиращи прозорци и ролетни щори. Ако това не е възможно купете си специални ленти, които прилепват плътно към вратите и дограмите и не пропускат студа да влезе в дома ви.

„Скрити” течове

30 на сто от въздуха, който влиза в жилищата идва от различните „дупки”, откъдето преминават тръбите и електрическите кабели. Проверете тръбите под мивките в кухнята и банята и покрийте малките пробойни с изолираща пяна.

Подсигурете тръбите

За да не бъдете неприятно изненадани от „явлението” замръзнала водопроводна  тръба, която се пука покрийте всяка от тях със солидно количество изолираща пяна и попитайте в магазина за строителни материали какво друго бихте могли да направите, за да ги предпазите от студа.

Помислете за изолацията

Проверете таванските помещения и  мазето. В случай, че изолацията им не е в добро състояние купете и поставете предвидените за тази цел изолационни материали.

Почистете улуците

Листата на дърветата, прахът и куп други неща са се настанили в улуците през пролетта и лятото. Сезонът на дъждовете започва, затова се постарайте да почистите добре всички улуци, за да избегнете наводнения. След като почистите всички отпадъци пуснете вода под налягане, докато се почистят добре и водата преминава безпрепятствено през тях. Така същевременно ще установите дали улуците ви не се нуждаят също от поправка.

Измийте прозорците

Това със сигурност не е най-приятната домашна работа. Но едно добро измиване на прозорците отвън и отвътре е наложително, преди да посрещнем зимата. Така ще помогнете на намалялата така или иначе през зимата светлина да влиза в дома ви.

Докато ги чистите ще установите дали по тях няма повреди, от които да се губи топлина. Ако химическите препарати не ви харесват можете да ги измиете по следния начин: Добавете оцет в кофа вода. След това можете да ги почистите с помощта на стари вестници, които правят прозорците прозрачни и ме оставят петна или мъх.

Променете местата на мебелите

Промяната на местоположението на мебелите в една по-„зимна” композиция подготвя дома от „художествена” гледна точка. Поставете фотьойлите до камината, ако имате такава и се опитайте те да се намират срещу прозорец, за да можете да се наслаждавате повече на зимния пейзаж и слънчевите дни. Постелете килимите, сменете летните завеси със зимни и приветствайте новия сезон.

Категории: Общество дом подготовка за зимата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus