Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девственото Дойранско езеро

23 Февруари 2014 / 11:02:43  GRReporter
4183 прочитания

Макар че префектура Килкис няма излаз на море, водата присъства много силно тук. Езерото Дойран, на границата с Република Македония, е без съмнение най-популярната забележителност в района, и не без основание,  както ще се уверят посетителите. Един (почти) прав път от Солун- и езерото се разкрива пред очите ви с хилядите си цветове. По бреговете му се разпростира и гората „Хиляда дървета”, с вековните си дъбове и чинари.

Ако езерото Дойран е поводът да посетите префектурата, бързо ще откриете и много други причини да посетите отново района. Планината Пайкос е впечатляваща, цветовете и са прекрасни през всички сезони, а допълнително очарование придават красивите манастири. В Гумениса ще чуете прочутите духови инструменти, в Аксиуполи ще видите оригиналния Природонаучен музей,. От другата страна на префектурата, на североизток,се издига планината Беласица, естествената граница между Гърция и Балканите, както и вълнообразните върхове на планината Круша. Тук са и двете реки, които пресичат префектурата по пътя си към залива Термайкос- Аксиос (Вардар) и Галикос.

Водната граница

Естествена граница между Гърция и Македония, Дойранското езеро има един парадокс- физическата му красота е ненадмината, но въпреки това не е достатъчно усвоено като туристическа дестинация.  Езерото е прекрасно през цялата година, и това най-добре го знаят жителите на Солун и Килкис, които се разхождат до  него през уикендите, а и не само тогава.

Площта на Дойранското езеро е около 38-40 кв.км. Една трета от тази площ- около 13 кв.км. принадлежи на Гърция, а останалото- на съседната страна. Промяната на границата припомнят различни знаци, поставени на мислената линия.

Дойран е възникнало като следствие от геофизични и сеизмични процеси преди хиляди години, смята се, че е остатък от древното  езеро  Пеония, което се е простирало на площ от няколко десетки декара. Днес езерото се водоснабдява от извори, които бликат от дъното му, както и от малките планински потоци, които се спускат от планините Круша и Беласица.

Изходната точка за обиколката е едноименното село, което се намира на южните брегове на езерото, на 27 км от Килкис. Малкото рибарско село Дойран има малко останали жители- около 180, в голямата си част семейства на бежанци, които се настаняват тук по време на Балканските войни. Повечето днес се занимават с риболов в езерото, макар че както самите те казват, рибата в Дойран чувствително е намаляла. Преди,  в началото на миналия век, това е от най-богатите на риба езера в Македония. Но заради свръхпотреблението на вода, както и заради някои строежи, нивото на водите му намалява все повече. От 10 м дълбочината му е намаляла днес до 3 м. А когато водите намаляват, рибата  не може да расте, казват опитните рибари от Дойран.  Но даже и при това положение около 20 местни рибари продължават да излизат с лодките си, наричани „плавес” в езерото и да ловят шаран и сом, които можете да опитате в малките таверни на селото.

 

Безценна екосистема

Във водите на Дойранското езеро живеят изключителни представители на фауната, които постоянно пребивават тук, или спират на езерото по време на пътуването си, за да търсят храна или да презимуват тук. Затова и онази част от езерото, която принадлежи на Гърция, е включена в списъка на Зоните под специална закрила. Езерото днес е дом на 36 вида птици, като малък корморан, къдроглавия пеликан и блестящия ибис. Тези три вида, в действителност, се разглеждат като застрашени в световен мащаб. Във водите на езерото живеят 18 вида риби, с най-голяма популация са шаранът и сомът, а не липсват бабушката и костурът.

Краят на маршрута от около 8,5 км покрай езерото е също толкова очарователен- една гора от около 600 декара, осеяна с ясени, елша, дъбове, които са на поне, както изключително стари чинари . Това е една от тези гори, които ви дават добра представа за това какви трябва да са били онези първобитни гори, които някога са покривали цяла Македония. Това е гората „Хиляда дървета”, един зелен бял дроб с рядка красота и неизчислимо екологично значение. Не случаен фактът,че е официално обявена за природна забележителност, а също така включена в мрежата Натура 2000.

В гората има къде да седнете да си починете. Само на 2.5 км се намира Муриес, най-голямото село на езерото Дойран. Не пропускайте да видите водопада на Муриес, който се намира в Ано Сурмена, в подножието на Беласица.

Категории: Дойранско езеро Килкис Хиляда дървета защитена зона
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus