Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До месец започват да изпращат нелегални емигранти близо до Козани

23 Март 2012 / 16:03:34  Виктория Миндова
1728 прочитания

Скандализирани и в паника са жителите на северногръцките общини Козани и Воио след като чуха за решението на правителството да изпрати над хиляда криминално проявени нелегални имигранти за задържане в сградата на стара казарма в района. Идеята се роди тази седмица, като част от кампанията на държавното управление да се справи с широко разпространената престъпност в Атина, която напоследък се свързва главно с престъпните групи незаконно пребиваващите чужденци.

Конфликтът около темата с нелегалните имигранти в Гърция отново се разгорещи след като министърът на защита на гражданите Михалис Хрисохоидис заяви, че ще изчисти Атина от престъпността и незаконно влезлите в страната чужденци. Тези хора най-често идват от северно-африкански и някои арабски страни и влизат в страната от каналите за трафик на хора от източната граница на Гърция. Районите, които обитават те в столицата най-често се открояват с висока престъпност, като местните граждани отбелязват, че ситуацията рязко се влоши след 2008.

GRReporter се свърза Панайота Орфаниду, която е кмет на община Воио, където се очаква да се направи лагер за нелегални имигранти в следващия месец според плана на министерството за защита на гражданите. Тя определи срещата си с министър Хрисохоидис като “безрезултатна и неефективна”, на която официални представители на засегнатите райони влязоха в диалог по темата на емигрантските лагери.

“Не намерихме никакво разбиране от страна на министъра и неговата позиция остана категорична: иска или не местната община, ние ще изпълним плана”. Той отказа да приеме нашата позиция и предупреди, че който се противопостави, ще бъде изправен пред прокурор”, обясни Орфаниду. Тя е решена да не отстъпи от позицията, защитавана от местното население и ще се опита да блокира по всякакъв начин прехвърлянето на нелегалните имигранти от атинските улици в старата казарма между Козани и Воио.
Най-големите притеснения на местната общност са свързани със сигурността на населението след като се създаде планирания център за временно задържане на нелегални имигранти. Хората, които ще бъдат транспортирани там много често са криминално проявени, не говорят езика или са наркотично зависими. От министерството дадоха уверения, че бившата казарма ще бъде строго охраняване от полицейски части. Гражданите от местната общност не вярват на тези обещания.

“С политиката, която се прилага в последните две годни много членове на полицейските части в нашия район бяха преждевременно освободени или излязоха в пенсия”, обясни Орфаниду. Тя подчерта, че в момента държавата и общинските власти нямат никакви възможности и средства да назначават допълнителен персонал, което означава, че никой не може да гарантира сигурността на гражданите в района, когато центърът заработи.

Не по-малко сериозен остава и въпросът за възможността старата казарма да побере хиляда души при положение, че капацитетът й не надвишава 250 души. “Трябва да помислим за условията, в които ще бъдат принудени да съществуват депортираните хора в този център. В него ще се нарушат човешките права на имигрантите, които ще живеят в безобразни условия, неподходящи за толкова голям брой хора”.

На въпроса дали местните общности са готови да приемат центъра, ако се създаде подходяща инфраструктура и се гарантира сигурността, Панайота Орфаниду отговори: “Това няма как да стане за 20 дни, какъвто е планът на Хрисохоидис. Всичко се прави за предизборни цели, като се взимат прибързани решения и се дават гръмки обещания само в името на повече предизборни гласове. Няма да допуснем да станем жертва на политическа манипулация и ще се борим с всички средства – в съда и с протести”. Панайота Орфаниду не бе напълно против създаването на център за временно задържане на нелегални имигранти, но настоява, че в сегашното му състояние не е възможно да заработи. Тя и общината, която представлява изискват от държавното управление да създаде правилна програма за управление на нелегалните имигранти, защото в противен случай проблемът няма да се реши, а само ще се разпространи и влоши.

Категории: ОбществоПолитика нелегална емиграция престъпност Гърция Козани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus