Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доходите на ¾ от наемните работници в Гърция са намалели през последната година

17 Юли 2014 / 13:07:56  GRReporter
745 прочитания

През последната година доходите на трима от всеки четирима наемни работници в Гърция (или 75%), са намалели. Това сочат резултатите от изследване на Центъра за икономическо и социално развитие към Института по труда на Главната конфедерация на гръцките работници

Според проучването, извършено в сътрудничество с компанията ALCO, намалението на доходите е по-значително при наемните работници на възраст от 45 до 54 години, и при получаващите доходи от 1 501 до 2 000 евро, а в 82% от случаите намаляването на доходите се дължи на намаляване на заплатата.

Обезпокоителен е и фактът, че въпреки тенденцията към стабилизиране от последното тримесечие, един от всеки трима наемни работници декларира свиване на доходите и през този период. Става въпрос отново за хора на възраст 45–54 години, жени, жители на област Атика, с по-ниско образование и доход до 800 евро на месец. 

Едновременно с това четирима от всеки десет участници в изследването се страхуват от по-нататъшно свиване на доходите през следващото тримесечие, което води до намаляване на покупателната сила на работещите.

Свиване на разходите дори за храна

Намаляването на доходите на наемните работници води, разбира се, до свиване на техните разходи. Показателен е фактът, че 33% от тях са свили своите разходи дори за храна, 24% са свили разходите си за образование, 30% - за гориво, 43% - за безалкохолни напитки.

Едновременно с това 67% от работещите на заплата са свили разходите си за пътуване и аксесоари, 65% - за дрехи  и обувки, 63% - за мебели и домакински стоки.

Също така 59% от участниците в проучването са намалили разходите си за развлечения, 57% - за козметика, 55% - за шоколади и снаксове, 53% - за играчки, а 48% - за алкохолни напитки (бира, вино, узо).

Според същото проучване, един от всеки двама наемни работници е бил принуден през последното тримесечие да прибегне до спестяванията си в банката за покриване на основни нужди, а 22% са били принудени да теглят заем. Следва да се отбележи, че свиването на разходите е по-голямо при работещите с ниско образование, получаващите доход от 800 до 1 001 евро, тези на възраст от 35 до 44 години и работещите в частния сектор.

Почивка само за 38% от запитаните

Свиването на доходите на работещите се отразява естествено и на техните възможности да отидат на почивка, като едва 38% заявяват, че тази година ще го направят.

За една година 22% от наемните работници са загубили възможността да отидат на почивка през лятото. За 24% от тези, които ще почиват, престоят тази година ще бъде по-кратък, а за 59% - еднакъв като миналото лято. Повече от половината работещи, които ще отидат на почивка, ще отседнат в собствена къща, или такава на роднини. Едва 18% от наемните работници могат да си позволят да платят за престоя си по време на лятната почивка, като и от тях повечето избират най-евтините варианти (стаи под наем или къмпинг).

 

 

Категории: доходи свиване наемни работници изследване Център за икономическо и социално развитие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus