Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доктор Психо в услуга на Златна зора

17 Юни 2013 / 13:06:05  GRReporter
1201 прочитания

Съвсем наскоро един инцидент на летището в Атина провокира отново дискусията за това кой и защо в има право да носи оръжие в Гърция. Първоначално депутатът от Златна зора Андонис Грегос се опита да прехвърли вината за слепия изстрел от пистолета си на служителя по охраната, но по-късно пое вината и се извини за случая.

От много време насам различни публикации в гръцката преса алармираха, че всички депутати от екстремната дясна партия носят оръжие, включително и в парламента. По този повод ръководството на народното събрание постанови на входа да бъде поставен детектор на метали.

Отговор на логичния въпрос как са се сдобили с разрешителни да носят оръжие всички депутати - златнозорци дава в репортажния си материал вестник Етнос. Според статията удостоверенията им, че са психически здрави са издадени от един и същ психиатър, който работи в психиатричната болница в атинското предградие Дафни – Костас Парасхакис. На изборите миналата година той беше партиен кандидат за депутат от региона на Ласити в Крит и никога не е крил симпатиите си към военната хунта, управлявала Гърция в периода 1967 – 1974.

Психиатърът Костис Парасхакис отправя хитлеристки поздрав по време на мероприятие на Златна зора

По време на телевизионно предаване, където бил поканен като коментатор, Парасхакис заявил недвусмислено: “Аз говоря от свое име и призовавам действащите военни в родината ни да вземат оръжията в ръце. Гръцкият народ ще ги подкрепи”. За това мнение на Парасхакис Националният съвет за радио и телевизия наложи на медията глоба в размер на 15 000 евро. Но това далеч не е единственият случай. В писмо, изпратено през месец май 2012 шефът на 9-а Психиатрична клиника в болницата Теодорос Мегалоиконому описва как по врем на дежурство Парасхакис издал две удостоверения за способност за носене на оръжие “на две лица, чийто вид дори е привличал вниманието на околните”.

В писмото си Мегалоиконому открито поставя въпроса с издаването на удостоверения за носене на оръжие в настоящия период на ескалация на насилието в обществото. “Възможно ли е един лекар да издава такива удостоверения на когото и да е само след един преглед по време на дежурство? На практика това е раздаване на удостоверения без никакъв контрол”.

От своя страна Парасхакис заявил, че по време на конкретното дежурство му се обадили по телефона двама познати и пожелали да го посетят в болницата. Заслужава да се отбележи, че става дума за депутатите от Златна зора Поливиос Зисимопулос и Евстатиос Букурас. Той ги приел и когато му поискали информация за това как могат да се сдобият с удостоверения за носене на оръжие, той им дал разяснения, без да им издаде подобни документи. Управителният съвет на психиатричната болница приел обяснението на Парасхакис.

Най-скандалното действие на психиатъра обаче е епикризата, която е издал на Темис Скордели, която е обвинена за съучастие в убийството на имигрант от Афганистан през декември 2011. Наскоро делото по случая бе отложено за седми пореден път, и то въз основа на издадения от Парасхакис документ, че Скордели страда от депресия и саморазрушителни тенденции. Това обаче не й пречи да е кандидат за депутат от Златна зора. Прецедент е също фактът, че лекар и пациент са кандидати и депутати от една и съща партия, особено когато там не приемат, че “психично болните” имат еднакви права със “здравите”.

В електронната страница на партията фигурира следният текст:

“Наследствено обременените хора, каквито са параноиците, умствено изостаналите, шизофрениците, епилептиците, носителите на мутирали гени, неизлечимите алкохолици, напредналите наркомани и други трябва да бъдат подложени на стерилизация. Естественият подбор, стерилизацията и евтаназията са правилни действия, стига да са подплътени от правни гаранции, отговорен медицински контрол и биологично морална основа”.

Психиатърът Костис Парасхакис дори не прави опити да скрие симпатията си към Златна зора, въпреки нехуманните възгледи на партията. В профила му в социалната мрежа Facebook фигурира на челно място снимката на лидера й Никос Михалолиакос, както и снимки от мероприятия на неонацистите. Показателни за възгледите му са и видеоматериалите от подобни сбирки. На един от тях психиатърът вдига ръката си, за да отправи характерния хитлеристки поздрав, без да се притеснява, че той е в пълен разрез с мисията на професията му.

Категории: Общество Златна зора психиатър удостоверения за носене на оръжие хитлеристки поздрав
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus