Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доматени кюфтета

04 Юли 2014 / 10:07:21  GRReporter
1638 прочитания

Доматени кюфтета

Даниел Лахана

Плавайки северно от Крит, следващият остров, който се изправя пред нас е Санторини - известен с красивите си залези, активния вулкан, най-добре запазеното в света селище от бронзовата епоха Акротири и ... с „tomatokeftedes”... (доматени кюфтета)!

Поради липсата на вода на острова е култивиран специален сорт домат, който е устойчив на суша, „Tomatinia Santorinis” - малките чери домати Санторини. Те са известни с това, че са особено сладки и сочни, което се дължи и на богатата вулканична почва.

Можете да ги заместите с всякакъв друг сорт малки, узрели, сладки домати, така че защо да не опитатате тази рецепта и да придадете нов облик и вкус на кюфтетата ...

                                                                         ***
РЕЦЕПТА

(За около 8 кюфтета)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете доматите (най-лесният начин да направите това е като ги потопите във вряща вода за една минута, след това в студена вода, и можете да отстраните люспата). Почистете доматите от семките и ги нарежете на ситно. Отцедете ги добре в гевгир. Отстраняването на люспата и семките ще направи кюфтетата по-хрупкави, но можете да пропуснете този етап и да отцедите доматите в продължение най-малко на половин час.

В голяма купа смесете доматите със солта и пипера, зеления лук и подправките, и разбъркйате сместа с лъжица. Добавете сиренето фета.

В друга купа смесете бакпулвера с брашното.

Добавете брашното към доматената смес постепенно, като леко разбърквате, за да се получи гъсто, но все пак влажно и лепкаво тесто. Подправете на вкус.

Налейте зехтина в голям тиган на дълбочина от около 0,5 см и загрейте на умерен огън. Когато маслото стане много горещо, започнете да пържите кюфтетата като слагате по 1 супена лъжица от сместа в мазнината (по-лесно е да я оформите със супена лъжица вместо с ръце, тъй като тестото е влажно). Ако искате можете първо да намокрите лъжицата, за да не полепва тестото по нея.

Пърженето продължава около 2-3 минути, до златисто кафяво, след което кюфтетата се обръщат и се пържат от другата страна за същото време.

Когато са готови в средата ги извадете с решетъчна лъжица и ги отцедете върху абсорбираща кухненска хартия.

Сервират се горещи.

Категории: tomatokeftedesдоматени кюфтетаСанторинидоматисредиземноморски рецептивегетариански
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus