Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама гръцки преследвачи на смерчове загинаха в Оклахома

03 Юни 2013 / 12:06:42  GRReporter
841 прочитания

Двама американци от гръцки произход загинаха по време на торнадото, което помете част от Оклахома в САЩ. Тим Самарас на 55 години и 24-годишният му син, Пол станаха жертва на природната стихия в предградията на Оклахома Сити – Ел Рино. Тим и Пол Самарас са загубили живота си заедно с метеоролога и приятел Карл Янг, който е бил на 45 години.

Тим е известен изследовател на крайните природния явления и е един от най-известните “преследвачи на бури”. Той е създател на изследователския център Twistex (Tactical Weather Instrumented Sampling in/near Tornadoes EXperiment), който специализира в проучването на торнадото.

Тим Самарас е изобретател на специална сонда с камерни устройства, която може да даде информация за вътрешността на торнадото от безопасно разстояние, както и на високоскоростна камера, която може да прави един милион кадра в секунда. Тази техника позволява да се заснеме светкавица в момент на буря и да се даде 360-градусова визуализация на вътрешността на торнадо. В месеците май и юни всяка година в последните 20 години Самарас тръгва по пътя на торнадото, за да може да разшири познанията си за този природен феномен. За този период той е получил 18 стипендии за полева работа към National Geographic и е бил един от главните герои в документалната поредица “Storm Chasers”.

Неговите умения са му позволили успешно да отрази бурята в Айова през 11 юли 2004. Той държи световния рекорд за барометричното измерване на най-ниското налягането (100 милибара) във вътрешността на торнадо, през 24 юни 2003 в град Манчестър в Северна Дакота.

“Тим Самарас беше един от най-добрите в областта и смятам, че е беше последният човек, на който нещо подобно може да се случи”, казва фоторепортерът и колега на загиналия Тони Лобас, който работи със Самарас от 2007, цитиран от Катимерини. Лобас подчертава, че неговият приятел е бил един от най-внимателните изследователи на опасния природен феномен за разлика от други негови колеги.

Изпълнителният вицепредседател на National Geographic Society Тери Гарсия заяви, че е шокиран от загубата на дългогодишния сътрудник на National Geographic Тим Самарас. “Въпреки че понякога взимаме нещата за даденост, смъртта на Тим остро ни припомни за рисковете, които редовно поемат мъжете и жените, работещи за нас”, казва Гарсия.

Оклахома беше пометена в петък от пет бури-торнадо и отне живота на 13 души, между които и тези на изследователите. Последствия има и в съседните щати Мисури и Илинойс. Общо жертвите в трите щата наброяват 19, но според службите за сигурност този брой може да се покачи, защото все още се търсят изчезнали под развалините.

 

Категории: Актуално бури торнадо Тим Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus