Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама от пострадалите студенти в критично състояние.

03 Март 2013 / 11:03:59  GRReporter
1745 прочитания

Продължават да са в критично състояние двама от тримата студенти, намиращи се в реанимацията на Общинската и на Университетската болница в Лариса.Те пострадаха от импровизирана печка на дърва, която отделяла въглероден окис. При същия нещастен случай загинаха двама студенти. Според лекарите третият пострадал студент показва видими признаци на подобрение.  Това е 23-годишен младеж от Янина, който вече е контактен и разпознава близките си. Другият студент от Ханя остава в критично положение, но е показал известно подобрение- отворил е очите си и е движил части от тялото си. Третият младеж от Атина също е в критично положение, според лекарите стабилността му означава, че може да преодолее опасността, но те не знаят в какво състояние ще бъде мозъкът му когато дойде в съзнание. От двете болници са осигурили необходимото, за да могат родителите им да са непрекъснато до тях.

Неописуемата трагедия, която потресе страната е резултат от младежкото безразсъдство. Петимата студенти в полувисшето училище в Лариса внесли в квартирата на две от момчетата ръчно направена печка-скара, за да се забавляват хапвайки и пийвайки. Двама от тях загиват от отделяните газове, а другите трима са в болницата.

Жилището на улица „Папазахария” в квартала Филипуполис е било наето от Савас П., на 22 години и 20-годишния Георгиос П.  от Ханя на остров Крит. Чести гости в квартирата им били 21-годишният Никос П. от Халкида, Лефтерис К., на 22 години от Атина и Александрос П., също на 22 години от Янина. Петимата били големи приятели, следвали във Факултета по инфраструктурни проекти на Полувисшето училище в Лариса и обичали да използват скарата, направена от срязан наполовина бойлер, в който слагали въглища. Първоначалните сведения, че са я изпозвали за отопление не се потвърдиха, тъй като в квартирата им са намерени електрически печки за отопление. Те информирали собственичката на квартирата, че няма да купуват нафта, тъй като са намерили друг начин да се топлят.

„Барбекюто” е било в двора, но вечерта в сряда след изпичането на храната го преместили вътре, за да могат да вземат храната директно от скарата и да се стоплят. Употребили са и алкохол – съдебният лекар Христос Краваритис заяви пред вестник „Етнос”, че съчетанието на алкохол и въглероден окис е особено опасно и е било съдбоносно за младежите. Все още се очакват резултатите от токсикологичните изследвания.

Една тяхна приятелка, която ги търсила цяла сутрин в четвъртък късно следобед същия ден отива да ги види, знаейки, че са там. Когато не й отговорили уведомила хазяйката и двете жени отворили квартирата. Когато влезли намерили момчетата паднали на канапетата и изглеждало като че спят, а въздухът бил задушлив. Веднага уведомили „Бърза помощ” и извикали един лекар, който живеел наблизо.  За Савас и Никос вече било късно, лекарите само констатирали смъртта им. Доктор Краваритис съобщи, че всички доказателства сочат смърт от задушаване като последица от отравяне от въглероден окис.

Преподавателят по химия Константинос Фитианос каза за „Етнос”, че незнанието на момчетата заради младостта им и липсата на информация е довело до тази трагедия. Макар че непрекъснато се подчертава колко са опасни стандартните или импровизираните печки на дърва, особено в затворени помещения, те са оставили зад себе си много жертви.  Учените отбелязват, че когато работи камина, трябва да има винаги един леко отворен прозорец, за да влиза чист въздух. Въглеродният окис е безцветен газ, без миризма, и отделянето му в големи количества води до отравяне и смърт. Смъртта е бавна и ... сладка, тъй като жертвата изпада в летаргия, чувства еуфория и постепенно губи живота си. Според Фитианос използването на скара от такъв вид като средство за отопление в апартамент е престъпна небрежност  и тази трагедия трябва да е предупреждение за обществото за необходимостта от разяснителна кампания.

 

Категории: студенти трагедия смърт Лариса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus