Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един милион гърци не са си платили пътния данък

31 Декември 2013 / 13:12:35  GRReporter
1633 прочитания

До последния момент ще има трилър по въпроса с удължаването на срока за плащането на пътния данък, който не са платили 1 милион гърци.

Политическото ръководство на Министерството на финансите и вчера беше категорично, че тази година няма да има удължаване, и че онези, които не платят до днес на обед, ще бъдат наказани с глоба, която удвоява задълженията.

Само вчера по банков път или в местните данъчни служби данъка са платили 300 000 души, и общият брой на платилите вече е 4,5 милиона от общо 5,5 милиона притежатели на автомобили. Към уредилите въпроса се включват и онези 100 000, които  вчера са занесли номерата на колите си в пътната полиция, заради невъзможност да платят данъка.  От началото на ноември други 90 000 автомобили са извън движение.

Неудължаването на срока е нож с 2 остриета в момент когато Министерството на финансите се опитва да постигне колкото е възможно по-голям излишък. Това е така, защото приходите от данъка са включени към приходите за 2013, дори и ако се събира в началото на 2014, а просрочените задължения с глоба се записват в приходите за следващата година.

Освен пътния данък, данъчните служби вчера са приемали и множество граждани, които са бързали да платят вноската по данъка върху общия доход, вноските по данъка върху  недвижимите имоти за миналите 3 години или пък да получат нов данъчен номер. Срокът за всички тези плащания е днес. В някои случаи се е налагало да се чака на опашка повече от 4 часа.

Данъчните служби ще са затворени за гражданите на 2 и 3 януари. Затова гражданите трябва или да се наредят на опашка днес в службите, или да уредят задълженията си след 6 януари.

Абсолютният „господар”

Със 172 нови отговорности е попълнено „портфолиото”  на главния секретар по публичните приходи Харис Теохарис, сред които и ръководството на цялата данъчна система на държавата.

Главният секретар ще може да определя предварителното плащане на данъка на физически и юридически лица, солидарната вноска, професионалния данък. Ще определя детайлно електронните типове на данъчните декларации и на допълнителните приложения, датите на подаване, сроковете, процедурата на облагане на приходите и  връщането на надвзети данъци, както и документите необходими за връщане на неправомерно удържани суми. Ще определя условията за предоставяне на информация за имуществото срещу длъжници към хазната.

С новите отговорности той ще определя и процедурите на плащане на задълженията към държавата, които могат да се платят и в брой, процедурите на проверка на чековете на длъжниците, задълженията, които се плащат само с чекове.

Що се отнася до фирмите, освен предварителното плащане на данъка, ще може да определя условията за предоставяне на лиценз на данъчен склад и поставянето под определен митнически режим на стоки.

 

Категории: пътен данък Министерство на финансите данъчни служби глоби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus