Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едипсос: един град с минерални бани се възражда

25 Май 2013 / 12:05:08  GRReporter
5133 прочитания

Не е необходимо да пътуваме в чужбина, за да се насладим на животворните и лечебни качества на минералните води. Едипсос е само на 2,5 часа от Атина и е един от най-добрите градове с минерални води в света. Водите съдържат метални соли в по-големи количества от повечето извори. Градът приема посетители през цялата година и отново навлиза на сцената на гръцкия туризъм, канейки млади и стари да се отпуснат във вълшебните води.

Това е един град, познал славата още в древността. Сега, когато се разделихме с мита, че минералните бани са само за възрастните, а спа центровете станаха мечтана дестинация за ваканция и релакс за повечето хора, лечебният туризъм се връща на сцената. Защото в Едипсос на остров Евия има не само вълшебни минерални води, а и прекрасна природа около града- с борови гори и красиви плажове. Възраждането на града започна преди няколко години с отварянето на Thermae Sylla Spa, един хотелски спа център със супер съвременни уреди. След това около него бяха построени или се подновиха и други хотели. Един малък град, който расте, но не старее и си остава млад и елегантен. Там ще намерите всичко необходимо за туристите- от луксозни ресторанти до фаст фуд и малки кръчми.

Малко история

 

Едипсос, заради благоприятното въздействие на минералните му води,е бил важен център  още от древността. През римския период често го посещавал генералът Силас. Намирал тук успокоение за болките си и затова построил бани, чиито развалини са запазени до църквата Свети Безсребърници. Освен Силас, много римски императори са посещавали Едипсос- като Август, Адриан, Марк Аврелий. Благодарността си за лечебните води изразили чрез многобройните скулптури, които подарили на града. Римските императори не са били единствените прочути личности, които почитали с присъствието си града. Между двете световни войни тук са идвали Онасис, Чърчил, Грета Гарбо и много други известни персони. Свидетели на възхода на града са изключителните сгради, запазени и днес на крайбрежната улица.

Околният район

 

От Едипсос можете да се отправите към брега на Лихнада, „носът” на остров Евия в залива Малиакос. По време на това пътешествие ще минете през Ялтра, живописно село, което също има минерални бани. После ще минете през Греголимано с вълшебния му плаж, където се намира Club Med Gregolimano. От там до края на брега има много плажове и малки заливчета с чисти води и борове, които стигат до морето. Една друга разходка, която трябва да направите, е до водопадите на Дримонас. Намират се малко след манастира Осиос Давид. На височина 400 м. в район, богат на ели, ще видите прекрасен пейзаж от течащи води и малки езерца. Заслужава си да посетите и Лимни, живописно градче над морето, с прекрасни улички и неокласически сгради.

Как да стигнете до там

В северната част на Евия, освен прекрасните плажове и села, ще оцените и самото пътуване. Ако изберете дългия път през Халкида ще пътувате около 2,5 часа от Атина и ще изминете около 140 км. Пътят в голямата си част минава през гората и е изключително красив. Нуждаете се само от хубава музика и добра компания за пътуването

До Едипсос можете да стигнете и с ферибот през Аркица.В този случай ще шофирате около 114 км от Атина, а с ферибота ще пътувате около 40 минути.

Къде да отседнете

Thermae Sylla Spa Wellness Hotel (тел. 22260-60100, www.thermaesyllaspa-hotel.gr). Петзвезден хотел на минералните бани на Едипсос, един от десетте най-добри термални спа центрове на света. Двойната стая със закуска струва 148 евро

9 Queens (тел.22260-22328, 6948087968, www.9queens.gr) Нов хотел, на едно от най-красивите места на минералните бани. С гледка към баните и към прекрасния залез. Там се намира хидро лечебницата Скуртаниоти със собствени минерални извори, супер съвременен спа център. Двойна стая със закуска – 65 евро, пакет стая+спа- 75 евро.

OverseaRooms & Villas (тел. 22260-24013, 6979668189, 6942229356, www.oversea.gr). Комплекс на 1 км от Едипсос, на хубав плаж с 4 апартамента с кухня и дневна (за 2-4 души) и 5 удобни студиа. 60 евро за двойно студио със закуска и 100 евро за апартамент.

Knossos City Spa Hotel (тел. 22260-22460, 22560, 22175, www.knossos-spa.com). Обновен 3 звезден Executive Hotel, със спа услуги, център за красота, хидро лечебница, ароматерапия, Royal Vichy Shower, рейки, пилатес, тай йога, холистичен масаж, програма за отслабване и лазер. Двойна стая със закуска- 45 евро. Пакет стая +спа- 65 евро.

Къде да хапнете

Категории: Едипсос остров Евия минерални извори хотели спа център
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus