Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Една камина замърсява въздуха колкото 1000 коли

01 Март 2013 / 11:03:46  GRReporter
1732 прочитания

Увеличаването на акциза върху нафтата за отопление принуди голяма част от гръцките домакинства да преминат към алтернативни решения. Най-разпространеното сред тях е камината. Според изследвания обаче горенето на дърва увеличава в много голяма степен атмосферното замърсяване. Учените препоръчват предприемането на мерки, като посочват, че при следваща значително по-студена зима проблемът ще се задълбочи.

Частиците, които се отделят в атмосферата от горенето на дърва са също толкова опасни за човешкото здраве, колкото и излизащите от ауспусите на колите и други източници на горене. Въпреки че досега не съществуват епидемиологични изследвания учените смятат, че от момента в който навлизат в белите дробове те причиняват сериозни поражения най-вече на сърцето.

Данните от измерванията сочат, че ако атмосферното замърсяване в Атина и други градове се съчетае с горене на дърва за отопление при ниски температури и липса на вятър опасността се увеличава. Експерти твърдят, че тазгодишната сравнително “топла” зима е спестила на жителите на големите градове описания опасен “коктейл”.

Изследването на нивото на атмосферното замърсяване в петте най-големи градове в Гърция и отчитането на приноса на всеки замърсител към него е било проведено от 10 януари до 10 февруари 2013. Учените са провели измервания на летящите частици с помощта на специализирани химически анализи.

Според техния доклад “концентрацията на летящи частици в студените и неветровити нощи е достигнала до много високи нива. Най-високите сред тях са били в региона на Тисио в центъра на Атина, където са достигнали до 00 микрограма на кубичен метър и в центъра на Патра с над 200 микрограма на кубичен метър. За сравнение средната годишна стойност на концентрацията на РМ2,5 в Европейския съюз е 20 микрограма на кубичен метър, посочват експертите.

Индикативни емисии на частици:

- Камина или печка с дърва (за 4 часа горене): 150 гр.

- Автомобил, модел 1992 (за 30 километра): 0,5 гр.

- Автомобил, модел 2009 (за 30 километра): 0,15 гр.

- Отоплителен котел на пелети (за 4 часа горене): 5 – 20 гр.

- Отоплителен котел на нафта (за 4 часа горене): 2 гр.

- Отоплителен котел на природен газ (за 4 часа горене): 0,2 гр.

 

В Патра концентрацията на РМ2,5 е била над 50 микрограма на кубичен метър по време на 12 вечери и нощи в периода на изследването. По време на пет от тях концентрацията е достигнала до 100 микрограма на кубичен метър. Подобна е била ситуацията и в Йоанина – 19 вечери и нощи с концентрация 50 микрограма, сред които пет със 100 микрограма на кубичен метър. Най-ниско е било замърсяването в град Ираклио на остров Крит, където температурите са по-високи.През нощите с високо атмосферно замърсяване над 90 на сто от концентрацията се е дължала на много малки частици – с диаметър по-малък от 2,5 микрометра. Те проникват много по-лесно от по-големите по размер частици и следователно са способни да достигнат до бронхите на белите дробове, където причиняват сериозни поражения. Високите концентрации на летящи частици са били отчетени в часовете между 19:00 вечерта и 03:00 сутринта, като пикът е бил в полунощ.

Основната причина за увеличената концентрация е било горенето на дърва през нощните часове. Според изследователите на него се дължи 90 на сто от замърсяването.

В същото време в нощите с най-високо атмосферно замърсяване сред причинителите са били открити концентрации на ароматни съединения като толуен и ксилол. Тяхното наличие показва, че част от домакинствата са използвали за отопление обработени дърва и други материали.

Изследването е било проведено в рамките на програмата “Талис”с участието на научни групи от Егейския университет и университетите в Патра, Йоанина и Крит и на научните центрове “Димокритос”, Националната обсерватория в Атина и Georgia Institute of Technology.

Категории: Общество атмосферно замърсяване горене на дърва летящи частици камини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus