Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Египетска салата с нахут

25 Април 2014 / 14:04:59  GRReporter
7064 прочитания

Даниел Лахана

Нахутът е възникнал в Близкия изток преди около седем и половина хиляди години. Той е много полезен за здравето и фактът, че има високо съдържание на протеин го прави идеален заместител на месото. Добавен към салата, както в тази египетски рецепта, той може да превърне една гарнитура в питателна лека храна.

Със сигурност е по-полезно да се използва пресен нахут, въпреки че консервираният е по- бърза и разумна алтернатива, ако не разполагате с време, за да го накиснете.

В Египет често добавят към тази салата местното солено сирене Gibna Beyda, известно още като сирене „Domiati”. Ако желаете можете да го заместите със сирене фета.

                                                                    ***
РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сложете сухия нахут в тенджера и покрийте със студена вода при дълбочина от около 10 см. Оставете нахута да кисне през нощта или в продължение най-малко на 8 часа.

Отцедете нахута и го изплакнете обилно. Поставете в чиста тенджера и покрийте с вода, количеството на която да е най-малко два пъти дълбочината на нахута.

След като водата заври, покрийте съда и оставете да къкри за около час, или докато нахутът омекне. Отцедете и охладете за около 15 минути преди изплакване.

Отцедете и изплакнете много добре, ако използвате нахут от консерва.

Сложете всички съставки за дресинга в купа и ги смесете добре. Оставете ги настрани.

Нарежете доматите, краставиците и лука на парчета с еднакъв размер (около 1 см).

Сложете нахута в купа и добавете зеленчуците. Ако използвате сирене, нарежете го на хапки и го добавете в купата. Добавете и студения нахут и разбъркайте. Добавете дресинга и отново разбъркайте добре, за се съчетаят съставките.

Най-добре е да оставите салатата да се маринова в продължение на около един час преди сервиране, за да поеме вкусовете.

Можете да я сервирате върху легло от листа от маруля.

Поръсете с магданоз точно преди сервиране, ако го използвате.

Поднесесте с плоски питки и/или с египетско пържено сирене (виж GRR рецепта следващата седмица).

Категории: ЕгипетскаСредиземноморска диетаНахут и краставицаСалата с нахутСалатиВегетарианскиЗдравословен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus