Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еко култура от ранна възраст

06 Декември 2012 / 15:12:03  Виктория Миндова
2006 прочитания

Почистване на бреговата линия, грижа за поддържане на биологичното разнообразие и културата на опазване на околната среда стават основна част от образователната система в Гърция. Двете ключови министерства, на образованието и околната среда разработват общ проект, който цели да повиши вниманието на децата към темите свързани с опазването на околната среда. Подобни часове вече съществуват в гръцката образователна система, но новата програма ще превърне теоретичните знания в практически умения.

Опознаването на регионалното бои богатство, възпитаването и културата на уважение на природните дадености, както и грижата за тяхното опазване са в основата на нашите усилия, обясниха пред GRReporter представители на министерството на околната среда и енергетиката. В момента министерствата разработват отделни програми за развитие на извънкласни занимания в седемте главни региона на страната. Образователните програми ще са свързани с характеристиките на всеки регион и ще дават възможност на учениците да подобрят условията на среда, в която се развиват.

Извънкласните занимания ще включват екскурзии до местни животновъдни ферми, горския райони и крайбрежия, където децата ще имат практически упражнения. Те ще включват грижа за животните, засаждане на земеделски култури и горски растения, почистване на отпадъците от крайморските райони и реките.

Залесяването на горски пространства пострадали от летни пожари и почистването на брегови линии са вече обичайни практики за някои училища в страната. Дори и официалните органи на държавното управление признават, че подобни инициативи все още лежат на раменете главно на ентусиазирани учители или частни организации. Сега гръцкото правителство се опитва да въведе от по-ранна възраст чувството на отговорност в децата за опазване на заобикалящата ги природа.

Освен практически уроци и полевите занимания, друг начин да се даде пример на учениците за екологично съобразно съществуване са инвестициите в строителството на еко училища. В района на Солун и на остров Крит от няколко години вече съществуват “зелени” училища, с минимална консумация на електроенергия. Учениците в тях от ранна възраст научават важността на пестенето на енергия като мярка за опазване на околната среда.

Седма гимназия в Пирея покрива 100% от нуждите си от алтернативни източници на енергия и дори продава част от произведената електроенергия на Националната електрическа компания (ДЕИ). На покрива на гимназията са поставени слънчеви колектори с мощност 20kw. Тази система предотвратява освобождаването на 28,5 тона въглероден двуокис годишно в атмосферата. Директорката на училището Теано Гунела заявява, че това е най-добрият практически урок, който децата могат на получат за смисъла на разработване и използване на алтернативни методи за производство на чиста електроенергия.

Категории: Общество еко зелени училища опазване на околната среда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus